Zubár z Taiwanu musí zaplatiť mame šesťstotisíc eur za to, že ho vychovala

NETKY.SK • 5 Január 2018, 06:00 • 2 min
Zubár z Taiwanu musí zaplatiť mame šesťstotisíc eur za to, že ho vychovala

Vyše 22 miliónov taiwanských dolárov (zhruba 617-tisíc eur) nariadil zaplatiť súd štyridsaťročnému zubárovi, ktorého v mladosti matka donútila podpísať zmluvu, podľa ktorej jej pripadne 60 percent jeho zárobku. Zubár zmluvu nerešpektoval, preto sa s matkou osem rokov súdil.

slovakia

left justify in out

Celý prípad, o ktorom informoval denník Daily Mail, začal v roku 1990. Vtedy sa žena známa pod krstným menom Lo rozviedla a dvoch synov sa rozhodla vychovávať sama. Zo strachu, že by ju mohli opustiť a nepostarali sa o ňu, dala im, keď dovŕšili dvadsať rokov, podpísať spomínané zmluvy.

 

V nich sa obaja zaviazali, že jej budú posielať 60 percent svojich budúcich zárobkov. A to až do výšky 50 miliónov taiwanských dolárov. Na súde žena obhajovala čiastku slovami, že v minulosti platila obrovské sumy za ich lekárske vzdelanie a bála sa, že sa v budúcnosti o ňu nebudú chcieť postarať. 

 

Synov obvinila, že ju začali ignorovať, našli si vzťahy, prestali sa o ňu starať a zmluvu odmietli plniť. Preto na nich pred ôsmimi rokmi podala žalobu. Starší zo synov sa dohodol a v mimosúdnom vyrovnaní jej vyplatil 5 miliónov taiwanských dolárov. 

 

Mladší zo synov krstným menom Ču, ktorý je zubárom, však platiť odmietol. Tvrdil, že zmluva je v rozpore s dobrými mravmi, a teda neplatná. Výchova dieťaťa by podľa neho mala byť samozrejmosťou a s financiami nemá čo robiť. Matka naňho preto podala trestné oznámenie, píše server Novinky.cz. 

 

Na súde zubár argumentoval tým, že pri podpise zmluvy bol ešte príliš mladý, že po dosiahnutí vysokoškolského diplomu dlhé roky pracoval na matkinej klinike a pomohol jej tak zarobiť omnoho viac peňazí, ako má teraz uhradiť.

 

Súdy mu dávali za pravdu, Lo sa nakoniec zastal až najvyšší súd, ktorý zubárovi prikázal zaplatiť 22 miliónov taiwanských dolárov. Rozsudok zdôvodnil tak, že kontrakt bol po všetkých stránkach platný, Ču ho podpísal ako plnoletý a je v jeho možnostiach spomínanú čiastku splatiť.

 

Server BBC informoval, že podľa taiwanského občianskehho zákonníka majú dospelí potomkovia zodpovednosť za starostlivosť o svojich rodičov. Aj keď sa prípad zmluvy môže zdať absurdný, pribúda vraj prípadov, keď sa deti odmietajú starať o svojich rodičov. V krajine tak zaznievajú hlasy, aby zákon umožnil zavrieť tých, ktorí svojich rodičov opustili.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona