ZSSK prepravila za päť mesiacov takmer 27 miliónov ľudí

NETKY.SK • 27 Jún 2016, 10:15 • 2 min
ZSSK prepravila za päť mesiacov takmer 27 miliónov ľudí

BRATISLAVA - Železničná spoločnosť Slovensko, a. s. (ZSSK) za päť mesiacov tohto roka prepravila celkovo 26,66 milióna osôb.

slovakia

left justify in out

Oproti rovnakému obdobiu minulého roka zvýšila počet cestujúcich o viac ako 15 %. "Reálne je však tento výsledok poznamenaný zmenou metodiky výpočtu cestujúcich v rámci Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji. Počet cestujúcich bez neho dosahuje medziročný rast približne o osem percent," informovala agentúru SITA hovorkyňa štátneho osobného vlakového dopravcu Jana Morháčová.


Bezplatnú prepravu vo vlakoch ZSSK na objednávku štátu od začiatku roka do konca mája využilo spolu 11,58 milióna cestujúcich. Z celkového počtu prepravených ľudí za tohtoročných päť mesiacov to predstavuje podiel 43,4 percenta. Na bezplatnú prepravu sa zároveň zaregistrovalo 945 382 oprávnených osôb spomedzi žiakov, študentov a dôchodcov. Bezplatnú prepravu v dotovanej osobnej vlakovej doprave vo vozňoch 2. triedy zaviedla predchádzajúca vláda Smeru - SD od 17. novembra 2014.


ZSSK v minulom roku prepravila vo vlakoch celkovo 57,3 milióna cestujúcich. Predstavovalo to medziročný nárast o 10 miliónov ľudí oproti roku 2014, v ktorom štátne vlaky využilo 47,3 milióna pasažierov. Vlaňajší medziročný nárast počtu cestujúcich o 21 % bol najvyšší za posledných dvadsať rokov. Bezplatnú prepravu pre deti, študentov a dôchodcov v druhej triede dotovaných štátnych vlakov v uplynulom roku využilo 24,6 milióna osôb, čiže 42,9 % z celkového počtu.


Železničná spoločnosť Slovensko, a. s. vznikla ako samostatný osobný dopravca začiatkom roku 2005. Je jedným z troch nástupníckych podnikov bývalých jednotných železníc, má základné imanie 212,44 mil. eur. Jej jediným akcionárom je štát v zastúpení Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies