ZSSK nasadí všetkých tisíc vozňov a sedemsto rušňov

NETKY.SK • 23 Október 2014, 14:29 • 2 min
ZSSK nasadí všetkých tisíc vozňov a sedemsto rušňov

BRATISLAVA - Železničná spoločnosť Slovensko, a.s. (ZSSK) pre bezplatnú prepravu žiakov, študentov a dôchodcov chce po 17. novembri nasadiť do prevádzky všetkých takmer tisíc vozňov a sedemsto rušňov.

slovakia

left justify in out

Po účinnosti nového cestovného poriadku od 14. decembra posilní aj zálohy na operatívne doplnenie súprav v pätnástich uzlových staniciach. Ako informoval štátny vlakový osobný prepravca, posilní aj vlakový personál o viac vlakvedúcich a rušňovodičov v službe, ako aj o ľudí v zázemí na prípravu súprav do prevádzky. Pripravený je nový prepravný poriadok spoločnosti so všetkými novými pravidlami bezplatnej prepravy.

 

"ZSSK pridá 1,5 milióna vlakokilometrov (vlkm) od 14. decembra v rámci grafikonu verejnej dopravy 2014/2015. Z toho je polovica na diaľkovú dopravu a polovica na regionálnu dopravu," uviedla riaditeľka tlačového odboru spoločnosti Jana Morháčová. V diaľkovej doprave sa súčasné výkony zvýšia o takmer 7 % a v regionálnej doprave o 4 %. "Pribudne 103 nových vlakov, z toho v diaľkovej doprave 24 vlakov (štrnásť rýchlikov a ostatné vyššie kategórie vlakov) a v regionálnej doprave 79 vlakov. Očakávame rast každodenných cestujúcich do škôl aj oživenie turistickej dopravy v celej SR," priblížila. 

 

Zvýšenie výkonov štátnych vlakov podľa ministerstva dopravy znamená najvýraznejšie zahustenie vlakovej dopravy za posledných desať rokov. "V súvislosti s predstavenými zmenami v cestovnom pre študentov a dôchodcov očakávame vyšší záujem o cestovanie vlakom," uviedol pre agentúru SITA rezortný hovorca Martin Kóňa. 

 

ZSSK plánuje plne nasadiť do prevádzky 29 nových eurovlakov a postupne zavádzať ďalšie nové eurovlaky z druhého projektu na dodanie vlakov za peniaze Európskej únie. V roku 2015 by tak malo premávať spolu 61 týchto vlakových súprav. Dopravca podľa medializovaných informácií uvažuje aj o prenájme 40 starých vozňov od Českých dráh, inak by musel použiť vyradené v horšom stave. 

 

Vlaky štátneho dopravcu na základe objednávky ministerstva dopravy o službách vo verejnom záujme majú v roku 2015 najazdiť spolu 30,5 mil. vlkm, z toho v diaľkovej doprave 10,1 mil. vlkm a v regionálnej 20,4 mil. vlkm. Počet vlakov v úseku Bratislava - Leopoldov sa rozšíri na hodinový takt odchodov, pribudnú nové posilové vlaky v špičkové dni. "V okolí Bratislavy garantujeme minimálne hodinovú dopravnú obsluhu počas celého dňa v prímestskej doprave, v čase dopravnej špičky 30-minútový interval vlakov," dodala Morháčová. V hlavných uzloch v Bratislave, Žiline, Vrútkach a vo Zvolene bude dvojhodinový takt odchodu vlakov. Expresný vlak Pendolino, ktorý bude ZSSK prevádzkovať spolu s Českými dráhami, spojí Prahu s Košicami najrýchlejšie po železnici. V pätnástich najväčších staniciach sa posilní prípojovosť vlakov. 

 

Zahusťovanie železničného taktu na trati Bratislava - Komárno nie je podľa ministerstva potrebné. Vlaky na tejto trati prevádzkuje súkromný dopravca RegioJet. "Už dnes je na trase nastavený hodinový takt so zahustením v špičke na pol hodinu, čo je výrazne viac, ako je na Slovensku bežné. Zvýšený nápor cestujúcich v tomto smere je podľa nás potrebné riešiť zvýšením kapacity vlakov, čiže pridávaním vagónov," zdôvodnil Kóňa. 

Výdavky štátu na podporu vlakovej osobnej dopravy by sa v roku 2015 mali zvýšiť z 205 mil. eur na 218 mil. eur. Z navýšenia o 13 mil. eur by mala ZSSK dostať 12 mil. eur a RegioJet 1 mil. eur. "Presné číslo bude možné určiť až po ďalších rokovaniach s dopravcami, po zohľadnení skutočného záujmu cestujúcich o cestovanie zadarmo," dodal hovorca.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies