ZSSK nakúpi 25 elektrických vlakov od konzorcia Škoda Transportation a ŽOS Trnava

NETKY.SK • 6 Marec 2018, 12:44 • 2 min
ZSSK nakúpi 25 elektrických vlakov od konzorcia Škoda Transportation a ŽOS Trnava

BRATISLAVA - Železničná spoločnosť Slovensko, a. s. (ZSSK) podpísala zmluvu so spoločnosťami Škoda Transportation, a. s., Plzeň a ŽOS Trnava, a. s., na dodanie 25 vlakových elektrických jednotiek v hodnote 160 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty (192 mil. eur vrátane DPH).

slovakia

left justify in out

Konzorcium uvedených spoločností uspelo v novej verejnej súťaži vyhlásenej vlani v apríli. Ako národný osobný vlakový dopravca v utorok informoval, projekt bude financovaný zo zdrojov Európskej únie v rámci Operačného programu Integrovaná infraštruktúra 2014 - 2020, zo štátneho rozpočtu a z vlastných prostriedkov. Je to doteraz najväčšia investícia ZSSK od jej vzniku v roku 2005. Kúpna zmluva bola uzavretá v pondelok a po zverejnení v centrálnom registri nadobudla účinnosť v utorok.

Nové elektrické jednotky by mali byť nasadené do regionálnej dopravy v Žilinskom kraji na elektrifikovaných tratiach pre rýchlosť 160 kilometrov za hodinu. Lehota dodania je 24 mesiacov od účinnosti zmluvy v dvoch verziách - trinásť vlakov s dĺžkou 80 metrov a kapacitou 247 miest na sedenie a dvanásť v dĺžke 106 metrov s 343 miestami na sedenie.

"Moderné elektrické jednotky sú pre regionálnu dopravu v okolí Žiliny a našich cestujúcich skutočne kľúčové. Preto ma teší, že sme túto dôležitú súťaž úspešne ukončili," uviedol predseda predstavenstva a generálny riaditeľ ZSSK Filip Hlubocký. V rámci súťaže boli podľa neho predložené zaujímavé ponuky od významných výrobcov vlakov. "Sme presvedčení, že jednotky úspešného uchádzača budú kvalitné a budú spoľahlivo fungovať. S cieľom dodržania potrebnej kvality tohto vozňového parku sme v rámci vyhláseného tendra nastavili náročné zmluvné kritériá kontroly kvality a prevádzkyschopnosti vozidiel," dodal Hlubocký.

Obchodný riaditeľ Škoda Transportation Jaromír Jelínek informoval, že ich konzorcium uspelo nielen pre cenu, ale najmä kvalitou a technickým riešením už osvedčeného moderného vozidla, ktoré jazdí v Českej republike pod názvom RegioPanter. Škodovka vyrobí, vyskúša a zhomologuje prvé dve súpravy, vrátane všetkých najnovších zmien podľa priania ZSSK. Pre ďalšie objednané vozidlá následne vyrobí hrubé stavby skríň, podvozky a trakčné sety, ktoré pristaví do montáže vozidiel na Slovensko. "Som rád, že vozidlá budeme montovať na Slovensku v spolupráci so ŽOS Trnava, kde majú mnohoročné skúsenosti s týmto typom prác. Verím, že sa naša spolupráca osvedčí a spoločne dodáme ZSSK moderné a vysoko kvalitné vozidlá pre regionálnu dopravu," dodal Jelínek.

ZSSK vyhlásila prvý tender na dodávku elektrických jednotiek už v septembri 2015, no súčasné vedenie spoločnosti ho pre diskriminačné kritériá zrušilo v decembri 2016. Predchádzala tomu kontrola Európskeho úradu pre boj proti podvodom (OLAF). ZSSK následne vyhlásila vlani v apríli novú užšiu súťaž na dodanie 25 elektrických jednotiek za predpokladanú cenu 160 mil. eur bez DPH. Plánovaná lehota na dodanie vlakov bola päť rokov. Súčasťou zákazky je najprv dodanie desiatich dvojsystémových elektrických jednotiek, z toho osem s minimálnou kapacitou 220 miest na sedenie a dve s najmenej tristo miestami. Zároveň na základe opcie má byť dodaných ďalších pätnásť vlakov, päť s kapacitou minimálne 220 miest a desať s tristo miestami na sedenie.

"Priebeh tohto tendra bol vďaka ústretovým úkonom, zohľadneniu námietok, ako aj transparentnému prístupu v koordinácii s Európskou komisiou bezproblémový, čoho dôkazom je okrem schválenia výsledkov verejného obstarávania aj to, že v elektronickej aukcii boli dvaja veľkí hráči," uviedol riaditeľ odboru komunikácie a hovorca ZSSK Tomáš Kováč s tým, že napokon zvíťazila ponuka konzorcia Škoda Transportation a ŽOS Trnava. Toto konzorcium podľa ZSSK splnilo všetky požiadavky v súťažných podkladoch a ponúklo najlepší pomer ceny a kvality. Druhú ponuku predložila švajčiarsko-poľská skupina spoločností Stadler Bussnang AG, Bussnang a Stadler Polska, S. z o. o., Siedlce. Ponuku tohto uchádzača ZSSK nezverejnila.

Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) zastavil konanie o preskúmaní úkonov ZSSK pred uzavretím súťaže, pričom o kontrolu požiadali železničiari. "Úrad po preskúmaní dokumentácie k predmetnému verejnému obstarávaniu konštatuje, že v konaní o preskúmanie úkonov kontrolovaného pred uzavretím zmluvy nezistil porušenie zákona o verejnom obstarávaní, ktoré malo alebo mohlo mať vplyv na výsledok verejného obstarávania," uviedol ÚVO. Úrad podľa zákona o verejnom obstarávaní zastaví rozhodnutím konanie o preskúmanie úkonov kontrolovaného, ak v konaní o preskúmanie úkonov kontrolovaného nezistí porušenie tohto zákona, ktoré malo alebo mohlo mať vplyv na výsledok obstarávania.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona