ZSSK Cargo rokuje so Švajčiarmi o vstupe do Cargo Wagon

NETKY.SK • 21 September 2014, 10:45 • 2 min
ZSSK Cargo rokuje so Švajčiarmi o vstupe do Cargo Wagon

BRATISLAVA - Železničná spoločnosť Cargo Slovakia, a. s. (ZSSK Cargo) naďalej rokuje s víťazom tendra na vstup do dcérskej firmy Cargo Wagon, a. s. a bankami o podrobnostiach transakčnej a úverovej dokumentácie.

slovakia

left justify in out

Štátny nákladný vlakový dopravca so švajčiarskou spoločnosťou AAE Ahaus - Alstätter Eisenbahn Cargo AG (AAE) spresňujú aj ďalšie prevádzkovo-technické detaily. Ako agentúru SITA informoval hovorca ZSSK Cargo Martin Halanda, podpis zmluvy predpokladajú v októbri a transakcia následne podlieha schváleniu Protimonopolným úradom SR. Uzavretie transakcie sa pôvodne plánovalo v septembri, prípadne v októbri.

 

Švajčiarsky investor uspel v tendri na získanie 66 % akcií Cargo Wagon začiatkom júna. Spoločnosť AAE ako jediná z dvoch uchádzačov, ktorí predložili záväzné ponuky, splnila podmienky. Za väčšinový podiel vo firme ponúkla 7 mil. eur, pričom minimálna cena bola 6,6 mil. eur. Zároveň sa zaviazala, že od ZSSK Cargo odkúpi 12 344 nákladných vozňov za 216,66 mil. eur a spätne jej prenajme 8 218 vozňov na osem rokov, s opciou na ďalších osem rokov, za cenu 10,35 eura za vozeň na deň. Prenájom vozňov na osem rokom by tak mal stáť vyše 248 mil. eur. AAE sa tiež zaviazala financovať revízne opravy nákladných vozňov počas ôsmich rokov za 80 mil. eur. 

 

Záväznú ponuku v tendri predložilo aj konzorcium v zložení Slovenská plavba a prístavy, a. s. a Axbenet, s. r. o. Trnava. Nepreukázalo však zabezpečené záväzné financovanie kúpy nákladných vozňov v požadovanom objeme a v súťaži nemohlo pokračovať. 

 

Všetky zdroje z transakcie použije ZSSK Cargo na svoje oddlženie a dosiahnutie primárneho cieľa, a to zníženie úverového zaťaženia do roku 2016 na úroveň 30 % oproti koncu roka 2012. Zadlženosť by sa tak mala znížiť zo 450 mil. eur na 150 mil. eur. Výnos z predaja vozňov umožní štátnej spoločnosti rýchlejšie splatiť pôžičku 166 mil. eur od štátu z roku 2009. 

 

ZSSK Cargo pokračuje aj vo výbere strategického partnera, ktorý má získať 66 % akcií v jeho druhej dcérskej firme ZSSK Cargo Intermodal, a. s. Vyhodnocuje pripomienky uchádzačov k transakčnej dokumentácii a k štruktúre transakcie. Zároveň nastavuje obchodno-prevádzkové vzťahy pre budúcu spoluprácu s dcérskou firmou, ktorá bude zabezpečovať kontajnerovú prepravu. 

 

"O vstupe rokujeme s dvoma potenciálnymi záujemcami. Predpoklad finalizácie transakčnej dokumentácie je ešte počas tohto mesiaca, predkladanie ponúk v novembri a closing transakcie koncom tohto, resp. začiatkom budúceho roka," priblížil Halanda. Cargo očakáva z tejto transakcie, vrátane predaja okolo štyristo vozňov, výnosy zhruba 20 mil. eur. Ponuky sa mali pôvodne predkladať v auguste alebo septembri. O vstup do ZSSK Cargo Intermodal sa zaujímali TransKontainer, dcérska firma Ruských železníc, a poľský vlakový nákladný prepravca PKP Cargo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona