ZSSK Cargo prepravilo v 1. kvartáli medziročne o 6,3 % viac tovaru

NETKY.SK • 26 Apríl 2014, 10:54 • 2 min
ZSSK Cargo prepravilo v 1. kvartáli medziročne o 6,3 % viac tovaru

BRATISLAVA – Štátny nákladný dopravca Železničná spoločnosť Cargo Slovakia (ZSSK Cargo) prepravila za prvý štvrťrok tohto roka 8,74 milióna ton tovarov. V porovnaní s prvými tromi mesiacmi minulého roka to predstavuje nárast o 515.000 ton, čiže o 6,3 %.

slovakia

left justify in out

Dôvodom takéhoto rastu bola podľa hovorcu spoločnosti Martina Halandu najmä miernejšia tohtoročná zima. Zároveň aj predzásobenie sa hutníckych podnikov v januári a februári a príchod časti nových prepráv, ktoré nákladné Cargo získalo z cestnej dopravy a od konkurencie. 

V 1. štvrťroku pritom už tradične dominovala železná ruda. "Tvorila takmer 36 % z prepravy," vyčíslil Halanda. Za ňou nasledovali kovy so 16-% podielom a uhlie, ktoré tvorilo 13 % prepráv. 

Železná ruda pritom zaznamenala aj najvýraznejší medziročný nárast v preprave v absolútnom vyjadrení. V nákladných vagónoch štátneho ZSSK Cargo sa jej odviezlo takmer o 300.000 ton viac ako v prvých troch mesiacoch minulého roka. Okrem toho si oproti vlaňajšku výrazne prilepšila aj preprava dreva. Tá stúpla medziročne asi o 100.000 ton. "Tu sa nám už niekoľko rokov darí získavať späť časť prepráv z cestnej dopravy," vysvetlil Halanda.

Poklesy v preprave jednotlivých komodít boli podľa jeho slov minimálne. Spoločnosť napríklad previezla o 29.000 ton kovov menej. Dôvodom bol najmä nižší objem pri zvážaní železného šrotu pre oceliarne. Množstvá prepraveného uhlia klesli o 26.000 ton. "V tomto prípade sme na jednej strane získali nové tranzitné prepravy, na druhej strane sa realizoval nižší objem pre teplárne v dôsledku miernejšej zimy," opísal Halanda. Súčasne aj tender na prepravu uhlia do Elektrární Nováky vyhral súkromný železničný operátor.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies