ZSSK Cargo dá za prenájom 300 vozňov menej ako 18,7 mil. eur

NETKY.SK • 25 September 2014, 14:34 • 2 min
ZSSK Cargo dá za prenájom 300 vozňov menej ako 18,7 mil. eur

BRATISLAVA - Železničná spoločnosť Cargo Slovakia, a. s. (ZSSK Cargo) by za prenájom tristo nákladných vozňov na osem rokov mala zaplatiť firme Axbenet, a. s. z Trnavy menej ako pôvodne predpokladanú cenu 18,71 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty.

slovakia

left justify in out

"Predpokladaná hodnota zákazky nebude prekročená vzhľadom na fakt, že ponuka úspešného uchádzača je nižšia ako bola predpokladaná hodnota. Konečnú cenu nie je možné v súčasnosti presne stanoviť," informoval agentúru SITA hovorca ZSSK Cargo Martin Halanda.

 

Axbenet ponúkol denný nájom vozňa za 19,90 eura bez dane, pričom predpokladaná priemerná hodnota nájmu na základe prieskumu trhu pred verejnou súťažou bola 23,50 eura bez dane. Polovičný podiel v Axbenete má švajčiarska spoločnosť AAE Ahaus - Alstätter Eisenbahn Cargo AG (AAE), ktorá uspela v tendri na kúpu 66 % akcií Cargo Wagon, a. s., dcérskej firmy ZSSK Cargo. 

 

Druhú ponuku v tendri na prenájom tristo vozňov predložila spoločnosť LOKO TRANS Slovakia, s. r. o. zo Šurian. Štátny vlakový nákladný dopravca uviedol, že návrh na plnenie kritéria tohto uchádzača nepozná, pretože ho zo súťaže vylúčil. Táto firma podľa ZSSK Cargo nezložila zábezpeku podľa určených podmienok a nepredložila vysvetlenie. "Jediným kritériom na vyhodnotenie ponúk bola najnižšia cena bez dane za nájom jedného nákladného vozňa za jeden kalendárny deň, uvedená v ponuke uchádzača," dodal Halanda. 

 

ZSSK Cargo má v súčasnosti vo vlastníctve 13 342 vozňov, prenajíma 1 104 vozňov a v prenájme od tretích subjektov má 1 850 vozňov. AAE sa zaviazala od ZSSK Cargo odkúpiť 12 344 nákladných vozňov za 216,66 mil. eur a spätne jej prenajať 8 218 vozňov na osem rokov, s opciou na ďalších osem rokov, za cenu 10,35 eura za vozeň na deň. Prenájom vozňov na osem rokom by tak mal stáť vyše 248 mil. eur. AAE by tiež mala financovať revízne opravy nákladných vozňov počas ôsmich rokov za 80 mil. eur. 

 

Železničná spoločnosť Cargo Slovakia, a. s. vznikla začiatkom roka 2005 a je jednou z troch nástupníckych spoločností pôvodne jednotných železníc popri Železniciach SR a Železničnej spoločnosti Slovensko, a.s. Spoločnosť zabezpečuje nákladnú železničnú dopravu, má základné imanie 401,646 mil. eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies