ZSSK Cargo chce opäť predať podiel v ďalšej dcére

NETKY.SK • 15 Júl 2015, 17:26 • 2 min
ZSSK Cargo chce opäť predať podiel v ďalšej dcére

BRATISLAVA - Vedenie Železničnej spoločnosti Cargo Slovakia, a. s. (ZSSK Cargo) vyzvalo významných investorov, aby od 1. augusta tohto roku prejavili záujem o získanie 66 % akcií v jej dcérskej firme ZSSK Cargo Intermodal, a. s.

slovakia

left justify in out

Ako štátny nákladný vlakový prepravca v stredu oznámil, jeho zámerom je získať záväzné ponuky uchádzačov do 31. októbra. ZSSK Cargo Intermodal bude prevádzkovať najmä intermodálnu, teda kombinovanú prepravu kontajnerov.

 

Doterajší dvaja záujemcovia o získanie väčšinového podielu v ZSSK Cargo Intermodal, poľské PKP Cargo a ruský TransKontainer, vo finálnej časti tendra záväzné ponuky nepredložili napriek viackrát predĺženému termínu. O vstup do firmy sa pôvodne zaujímali piati uchádzači. Štátna spoločnosť plánuje vložiť do dcéry formou nepeňažného vkladu zariadenia, mobilné prostriedky, vrátane asi štyristo vozňov, a potrebnú infraštruktúru. Z tejto transakcie očakávala pôvodne výnosy vo výške približne 20 mil. eur. 

 

Spoločnosť ZSSK Cargo v tomto mesiaci už uzavrela proces predaja 66-percentného podielu v druhej dcérskej firme Cargo Wagon, a. s., vrátane predaja vozňov spoločnosti AAE Wagon, a. s. Cargo Wagon bude najmä manažovať prevádzku nákladných vozňov. Štátna spoločnosť v júni odovzdala tejto dcérskej firme 12 342 vozňov, z nich si spätne prenajme 8 216 vozňov na osem rokov s opciou na ďalších osem rokov za 10,35 eura za vozeň na deň. Zvyšné vagóny budú prenajaté tretím stranám alebo použité iným spôsobom. Za predaj vozňov získal štátny prepravca 216,6 mil. eur vrátane dane z pridanej hodnoty a tieto peniaze použije na svoje oddlženie. Vo firme Cargo Wagon má podiel 34 %. 

 

AAE Wagon je spoločný podnik európskej spoločnosti VTG zaoberajúcej sa prenájmom vagónov a železničnou logistikou a investičného fondu Solveq Funds SICAV so sídlom na Malte. Za kúpu 66 % Cargo Wagon ponúkla pôvodne švajčiarska spoločnosť AAE 7 mil. eur a neskôr ju prevzala nemecká spoločnosť VTG. Minimálna cena za majoritný podiel bola 6,6 mil. eur. Zároveň sa zaviazala zaplatiť za revíziu vozňov za osem rokov 80 mil. eur. 

 

Protimonopolný úrad SR schválil koncentráciu v podobe nepriamej spoločnej kontroly nemeckej spoločnosti VTG a maltskej investičnej firmy Solveq Funds SICAV nad spoločnosťou Cargo Wagon v polovici mája. Zmluva o odplatnom prevode hnuteľného majetku a následnom spätnom nájme dopravných prostriedkov medzi ZSSK Cargo a AAE Wagon bola následne uzavretá 18. mája. ZSSK Cargo tak chce splatiť štátnu finančnú výpomoc v objeme 166 mil. eur z roku 2009 a znížiť záväzky voči veriteľom, aby do konca budúceho roku znížila svoje zadlženie na úroveň 30 % oproti koncu roku 2012.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies