Zs.SIMON:Nie je spokojný s červenou naftou, daňou na pivo a národným doplatkom

NETKY.SK • 18 Október 2010, 12:07 • 2 min
Zs.SIMON:Nie je spokojný s červenou naftou, daňou na pivo a národným doplatkom

Zs.SIMON:Nie je spokojný s červenou naftou, daňou na pivo a národným doplatkom

slovakia

left justify in out

Šéf Ministerstva pôdohospodárstva, životného prostredia a regionálneho rozvoja (MPŽPRR) SR Zsolt Simon (Most-Híd) nie je spokojný s tým, že sa v rámci opatrení konsolidujúcich štátny rozpočet má zrušiť tzv. červená nafta pre poľnohospodárov, že sa bude zvyšovať spotrebná daň na pivo a poľnohospodári v rámci podpôr dostanú ako národný doplatok k eurodotáciám namiesto 20-% len 10-% doplatok.
"Nie som spokojný s tým, že červená nafta sa ruší, že sa zvyšuje spotrebná daň na pivo a že bude nižšia podpora pre živočíšnu výrobu na budúci rok, ktorá je priamo spojená s podporou zo štátneho rozpočtu. Doplatok k priamym platbám teda bude vo výške 10 % a nie vo výške 20 %," uviedol dnes na tlačovej konferencii pri príležitosti hodnotenia 100 dní svojho pôsobenia v úrade ministra Simon.
"Vzhľadom na to, že KDH chce otvoriť v parlamente otázku zvýšenia sadzby DPH z 20 % na 21 %, budem nabádať aj mojich straníckych kolegov, aby sme sa pri otvorení tejto témy pokúsili riešiť problémy v agrosektore. Tému zvýšenia DPH totiž navrhovala aj strana Most-Híd. Zvýšenie DPH ešte o 1 percentuálny bod, na 21 %, by pomohlo riešiť aj tieto problémy (dofinancovania agrosektora - pozn. TASR)," spresnil.
Pripomenul zároveň, že v rezorte zdedil po predošlom vedení ministerstva "veľmi neblahú situáciu", hlavne v štátnych lesoch. V oblasti zamestnanosti podľa jeho slov vláda Roberta Fica uzatvorila zmluvy s veľkými spracovateľmi dreva a tým ohrozila desaťtisíce malých spracovateľov v regiónoch, kde nemajú inú možnosť sa zamestnať.
Simon konštatoval, že jednou z najväčších priorít v rezorte bola novela zákona o reštitúciách pozemkov, ktorá je už momentálne v 1. čítaní v Národnej rade SR a podľa neho "mení systémovo vysporiadanie reštitučných nárokov". Reštituenti dostanú náhradu pozemkov len v katastri obce, kde pôvodný reštitučný nárok vznikol.
V Lesoch SR je podľa Simona už spustený systém elektronického obstarávania tovarov. "MPŽPRR SR nariadilo prípravu elektronických aukcií dreva postupne od 1. januára 2011."
Informoval ďalej, že agrorezort vyčlenil finančné prostriedky na čistenie hydromelioračných kanálov, ktoré boli poškodené povodňami, a to v celkovej výške 131.000 eur.
MPŽPRR SR vytvorilo podľa neho schémy štátnej pomoci, ktoré riešia financovanie DPH pre malé obce financované z Plánu rozvoja vidieka. V roku 2010 bude predstavovať pomoc 14 % a v budúcom roku 15 %.
"V rámci Agentúry pre regionálny rozvoj prijalo ministerstvo program na opravu obcí, ktoré sa počas tohtoročných povodní nachádzali v 3. stupni povodňovej aktivity a boli zároveň poškodené. Vláda SR z dodatočných zdrojov vyčlenila 39 miliónov eur a ďalších 10 miliónov na opravu poškodenej infraštruktúry ciest 2. a 3. triedy," konkretizoval minister.
Za negatíva prvých 100 dní pôsobenia v ministerskom kresle označil Simon najmä to, že je ohrozená akreditácia Poľnohospodárskej platobnej agentúry (PPA). Ministerstvo prijalo rozhodnutie odňatia akreditácie, PPA udelilo podmienečnú akreditáciu. "Tento krok bol podporený auditom Európskej komisie zo septembra 2010," dodal.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona