ŽSR teší záujem mesta riešiť výstavbu hlavnej stanice

NETKY.SK • 5 Január 2017, 14:13 • 2 min
ŽSR teší záujem mesta riešiť výstavbu hlavnej stanice

BRATISLAVA - Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) vítajú záujem mesta riešiť roky plánovanú rekonštrukciu železničnej stanice Bratislava hlavná stanica a predstaničného námestia.

slovakia

left justify in out

Pre agentúru SITA to uviedla hovorkyňa slovenských železníc Martina Pavlíková. Vedenie mesta chce o probléme hovoriť s ministerstvom dopravy a zároveň aj so ŽSR ako správcom štátneho majetku, ktorý bol súčasťou zámeru súkromného investora v rámci ním zamýšľanej komplexnej revitalizácie.

 

Podľa generálneho riaditeľa ŽSR Martina Erdössyho stav hlavnej stanice nezodpovedá potrebám modernej stanice tretieho tisícročia, keďže bola postavená v druhej polovici 19. storočia. "Čakanie na zmenu a problematické zmluvné vzťahy reálny stav stanice nikam neposunuli. Chceme preto v priebehu roka 2017 menšími rekonštrukčnými úpravami zvýšiť komfort a úroveň cestovania a popritom rozhodnúť o ďalšom postupe vo veci neuskutočneného projektu," uviedol Erdössy. ŽSR majú so spoločnosťou Transprojekt s.r.o., ktorá bola investorom projektu výstavby hlavnej stanice, uzavretú nájomnú zmluvu o prenájme pozemkov, ktoré mali byť súčasťou rekonštrukcie predstaničného námestia. Zmluva bola uzatvorená na päťdesiat rokov a zmluvný partner nájomné platí.

 

Hlavné mesto ešte v decembri 2016 informovalo spoločnosť Transprojekt s.r.o., že dodatok k zmluve, uzatvorenej ešte v decembri 2010, ktorým spoločnosť chcela posunúť termín začiatku výstavby hlavnej stanice, vedenie hlavného mesta a mestské zastupiteľstvo odmietlo prijať a že v prípade, ak investor mestu neodovzdá právoplatne skolaudované stavebné objekty a plánované investície tak, ako boli zmluvne dohodnuté, zmluva prestáva platiť. Mesto totiž viackrát vyzvalo investora na dodržanie zmluvy a uskutočnenie projektu v zmluvnom termíne. Zmluva o budúcej kúpnej zmluve medzi mestom a spoločnosťou Transprojekt s.r.o. sa teda skončila 31. decembra 2016. Po skončení zmluvného termínu mesto vykonalo obhliadku priestorov, na ktorej sa potvrdilo, že investor projekt výstavby Hlavnej stanice Bratislava neuskutočnil a do konca zmluvného termínu mestu stavebné objekty a plánované investície predstaničného priestoru neodovzdal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona