ŽSR musia na stanici Bratislava-Východ zrealizovať protihlukové opatrenia

NETKY.SK • 14 Apríl 2016, 10:12 • 2 min
ŽSR musia na stanici Bratislava-Východ zrealizovať protihlukové opatrenia

BRATISLAVA – Na zriaďovacej Železničnej stanici Bratislava – Východ musia do 30. júna zrealizovať Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) protihlukové opatrenia. Rozhodol o tom Útvar vedúceho hygienika ministerstva dopravy. Ten sa začal problémom s hlukom na tejto stanici zaoberať na jeseň minulého roku na základe podnetu bratislavskej mestskej časti Rača.

slovakia

left justify in out

"Po rokoch sa táto záležitosť, ktorá znepríjemňovala život ľuďom na Východom, konečne pohla vpred. Veľmi tomu pomohla aj masívna podpora miestnych obyvateľov," povedal starosta Rače Peter Pilinský.

 

Rača dala ešte v auguste 2015 vypracovať dokument s názvom Štúdia - objektivizácia a hodnotenie expozície obyvateľov a ich prostredia hlukom. Z výsledkov vyplynulo, že v lokalitách v okolí zriaďovacej stanice Bratislava-Východ sú vysoko prekročené povolené limity hluku. Obyvatelia sa na hluk sťažovali už niekoľko rokov.

 

ŽSR sa momentálne zameriavajú na zníženie úrovne hluku, ktorý vzniká pri činnosti koľajových bŕzd na spádovisku ich komplexnou rekonštrukciou. "V rámci pilotného projektu bude na obruče brzdených kolies nanášané "suché" mazivo, ktoré by malo výrazne znížiť pískanie vozňov v brzdách. Projekt aj s oficiálnym meraním hluku by mal prebiehať zhruba pol roka, vrátane merania hluku pred a po inštalácii opatrení," uviedol pre TASR Ľubomír Mitas zo ŽSR.

 

Riešením eliminácie nadmerného hluku z prevádzky stanice Bratislava-Východ sa podľa jeho slov ŽSR zaoberajú už niekoľko rokov. V minulosti prijali rad technických a organizačných opatrení, ktoré mali znížiť úroveň emitovaného hluku. Podľa Mitasa napríklad práca na stanici prebiehala nepretržite 24 hodín denne a počas celého roka. Dnes je prerušovaná a nepracuje sa tu v nedeľu a pondelok v denných zmenách. Pracovné zmeny boli tiež skrátené z 12 na desať hodín.

 

"Oproti minulému obdobiu došlo k výraznému zníženiu rozposunovaných vozňov. V minulosti bolo za 24 hodín rozposunovaných do 3600 vozňov, v súčasnosti je to 220 až 260 vozňov za zmenu. Obmedzil sa taktiež posun v nočných hodinách," podotkol Mitas s tým, že riešenie hluku z prevádzky opravovne nákladných vozňov nie je v kompetencii ŽSR.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona