ZSE Distribúcia podala na ÚRSO návrh na zvýšenie cien

NETKY.SK • 1 Október 2010, 07:28 • 2 min
ZSE Distribúcia podala na ÚRSO návrh na zvýšenie cien

ZSE Distribúcia podala na ÚRSO návrh na zvýšenie cien

slovakia

left justify in out

img

Prevádzkovateľ distribučnej sústavy na západnom Slovensku spoločnosť ZSE Distribúcia, a. s., podala dnes na Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) cenový návrh taríf za prístup do distribučnej sústavy a distribúciu elektriny na rok 2011.
      "Na území západného Slovenska by objem vyprodukovanej elektriny prihlásený výrobcami, ktorý je ZSE Distribúcia povinná vykúpiť, mohol znamenať približne 5 až 7-% nárast ceny za distribúciu elektriny," uviedol hovorca spoločnosti Západoslovenská energetika Ján Orlovský.
      Oproti roku 2010 vstupuje do ceny distribučného poplatku v zvýšenej miere povinný výkup výrazne drahšej, tzv. zelenej elektriny. Zmeny a navýšenie odrážajú iba povinnosti, ktoré distribučnej spoločnosti vyplývajú z legislatívy prijatej za ostatné roky.
      ÚRSO má teraz 30-dňovú lehotu na konečné rozhodnutie o celkovej výške poplatkov za distribúciu elektriny, teda do začiatku novembra. Podaný cenový návrh zatiaľ neobsahuje pripravovaný poplatok do fondu na likvidáciu jadrového odpadu.
      Orlovský upozornil, že očakávané cenové rozhodnutie slovenského regulátora s predpokladanými dopadmi bude platiť pre všetkých odberateľov pripojených do distribučnej sústavy ZSE Distribúcia, a. s., bez ohľadu na dodávateľa elektrickej energie, s ktorým má odberateľ podpísanú zmluvu.
      Záväzok Slovenska v rámci EÚ dosiahnuť 14-% objem výroby energie z obnoviteľných zdrojov do roku 2020 tak po prvý raz výrazne zasiahne všetkých odberateľov. Normou stanovená výkupná cena zelenej elektriny je totiž násobne vyššia ako bežná trhová cena elektriny.
      Signály o zvyšovaní cien spôsobené vstupom drahšej zelenej energie na trh sa šírili zo západnej Európy už v minulom roku. V tomto roku je počuť silné ohlasy aj z Českej republiky, kde inštalovaný výkon výroby z obnoviteľných zdrojov násobne prevyšuje súčasný výkon na Slovensku. Odhadovaný nárast cien pre českého koncového odberateľa na rok 2011 je dokonca v rozpätí od 15 do 20 %.
      Skupinu ZSE tvoria materská Západoslovenská energetika, a. s., a jej dcéry ZSE Energia, a. s. (dodávateľ energie pre všetky zákaznícke segmenty), ZSE Distribúcia, a. s. (prevádzkovateľ distribučnej sústavy), Enermont, s. r. o., a OTC, s. r. o. (výstavba sietí a kalibrácia a údržba elektromerov). Od roku 2002 je skupina ZSE súčasťou nemeckého koncernu E.ON.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies