ZŠ Veternicová v Bratislave k 31. augustu definitívne končí

NETKY.SK • 20 Júl 2016, 09:28 • 2 min
ZŠ Veternicová v Bratislave k 31. augustu definitívne končí

BRATISLAVA - Základná škola (ZŠ) na Veternicovej ulici na bratislavských Dlhých Dieloch nový školský rok neotvorí. Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) Slovenskej republiky potvrdilo rozhodnutie Miestneho zastupiteľstva mestskej časti Bratislava-Karlova Ves vyradiť ZŠ zo siete škôl a školských zariadení z dôvodu neustáleho poklesu počtu žiakov.

slovakia

left justify in out

Hovorca Karlovej Vsi Branislav Heldes oznámil, že rezort vo svojom rozhodnutí uznal dôvody zámeru mestskej časti. "Zriaďovateľ takisto preukázateľne a dostatočne zabezpečil výchovu, vzdelávanie a stravovanie žiakov po zrušení školy," citoval Heldes odôvodnenie MŠVVaŠ.

 

Hovorca informoval, že povinná školská dochádzka pre doterajších žiakov ZŠ Veternicová bude od 1. septembra zabezpečená na ZŠ A. Dubčeka na Majerníkovej 62 a na ZŠ Karloveská 61. "Prvá je od Veternicovej vzdialená 700 metrov, druhá spomínaná škola sa nachádza vo vzdialenosti necelých troch kilometrov," doplnil Heldes.

 

Rodičia detí, ktoré navštevovali ZŠ Veternicová, nemusia prihlásiť svoje dieťa do novej školy osobne. Stačí, ak do 31. júla vyplnia žiadosť o prijatie prostredníctvom webstránok ZŠ A. Dubčeka alebo ZŠ Karloveská 61. "Uvedené školy prichýlia všetkých žiakov zo ZŠ Veternicová a začiatkom augusta pripravia rozvrhy pre bezproblémový začiatok nového školského roka," informoval Heldes.

 

Návrh vyradiť ŽS Veternicová zo siete škôl a školských zariadení k 31. augustu schválili poslanci Karlovej Vsi vo februári. Dôvodom návrhu zo strany mestskej časti bol kontinuálny pokles počtu žiakov školy a potreba dodatočných nákladov na prevádzku zariadenia vzhľadom na znižujúci sa príjem z normatívu. Kým v školskom roku 2008/2009 navštevovalo školu 338 detí, v školskom roku 2015/2016 to bolo iba 188 detí.

 

Karloveskí miestni poslanci následne v júni rozhodli nevyhovieť petícii proti zrušeniu školy, ktorá bola mestskej časti doručená ešte v marci. Svojím podpisom ju podporilo vyše 3000 ľudí.

 

So zrušením školy nesúhlasil okrem signatárov petície ani primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal. Vo svojom stanovisku argumentoval nárokmi na kapacity základných škôl, ktoré si v blízkej budúcnosti vyžiada súčasný počet detí v materských školách. Nesrovnalovi sa nezdal ani ekonomický argument mestskej časti. Poukázal pritom aj na to, že po zvýšení príjmu z dane z nehnuteľností v hlavnom meste získa Karlova Ves ročne viac ako 200.000 eur. "Aj to sú financie, z ktorých časť by mohla byť využitá na zachovanie školy," podotkol primátor.

 

Na Veternicovej však ani po zrušení ZŠ školský ruch úplne neutíchne. Karloveskí poslanci v júni totiž rozhodli, že mestská časť od polovice augusta prenajme na päť rokov štyri učebne s kabinetom, toaletami a prístupovými chodbami karloveskej Spojenej škole sv. Františka z Assisi za jedno euro na rok. Cirkevná škola bude musieť uhrádzať aj pomernú časť nákladov spojených s prevádzkou budovy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies