Zs. Simon: V poľskom hydinovom mäse kontrolóri objavili baktérie salmonely

NETKY.SK • 5 November 2010, 08:17 • 2 min
Zs. Simon: V poľskom hydinovom mäse kontrolóri objavili baktérie salmonely

Zs. Simon: V poľskom hydinovom mäse kontrolóri objavili baktérie salmonely

slovakia

left justify in out

img

Baktérie salmonely v hydinovom mäse zachytili inšpektori Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy (RVPS), ktorí počas minulého týždňa vykonali po celom Slovensku 50 náhodných kontrol tohto výrobku. Navštívili hlavne  hypermarkety. "Dovozcom baktériami salmonely napadnutého poľského hydinového mäsa je spoločnosť Virema Trade, s.r.o., Galanta," informoval dnes minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPaRV ) SR Zsolt Simon na tlačovej konferencii.
Rezortný šéf konkretizoval, že obzvlášť znepokojivo dopadli kontroly pre topoľčianske Tesco. Inšpektori RVPS Topoľčany totiž 21. októbra odobrali vzorku výrobku - hydinové kuracie prsia, ktorá bola pozitívna na salmonelu. Mäso malo dátum minimálnej trvanlivosti 9. marca roku 2012. Išlo 170 kg tohto mäsového výrobku. "Na základe zistení kontroly bolo nariadené stiahnutie výrobkov z trhu a informovanie spotrebiteľov." Zároveň inšpektori RVPS Galanta vykonali kontrolu u menovaného dovozcu hydinového mäsa a potvrdili, že výrobok s rovnakým dátumom spotreby bol dovezený v objeme 1632 balení s celkovou hmotnosťou 19.584 kg.
"Tento výrobok bol distribuovaný do 84 predajní siete Tesco, teda Tesco porušilo zákon o potravinách," povedal Simon. Bol nariadený zákaz predaja a bude prebiehať jeho postupné sťahovanie z lokálnych skladov v obchodnej sieti. Vo veci už bolo rozbehnuté správne konanie, zatiaľ sankciu, ktorá môže byť za porušenie tohto zákona do 500.000 eur, ešte nikto podľa neho nedostal. Spoločnosť Tesco o výsledku kontroly nebola informovaná, ale v rámci zaistenia bezpečnosti potravín Slovensko v rámci rýchleho výstražného systému pre potraviny a krmivá nahlásilo tieto zistenia centrále Európskej komisie (EK).
Baktérie salmonely majú viaceré negatívne účinky na zdravie ľudí. Prejavujú sa napr. hnačkami, zvracaním a zvýšenými bolesťami hlavy. Keďže rezort pokračuje v kontrolách obchodných prevádzok cielených na hydinové mäso a usiluje sa o kvalitu predávaných potravín, "musel som v záujme ochrany spotrebiteľov konať a výsledky ostatných kontrol okamžite zverejniť". Vzhľadom na už vydaný všeobecný príkaz na zákaz predaja objaveného nekvalitného hydinového mäsa by sa už v obchodnej sieti Tesco výrobok nemal nachádzať a spotrebitelia nie sú tak ohrození, ubezpečil minister.
Počas v celej kontroly inšpektori odobrali 37 vzoriek a po ukončení laboratórnych skúšok oznámia výsledky. Spomedzi 41 vykonaných kontrol okrem hypermarketov to boli aj dve kontroly vo veľkoskladoch a sedem kontrol v malých a stredných predajniach.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona