Zs. SIMON: Slovenským výrobcom bryndze navrhuje, aby vyrábali Slovenskú bryndzu

NETKY.SK • 21 Apríl 2011, 06:54 • 2 min
Zs. SIMON: Slovenským výrobcom bryndze navrhuje, aby vyrábali Slovenskú bryndzu

Zs. SIMON: Slovenským výrobcom bryndze navrhuje, aby vyrábali Slovenskú bryndzu

slovakia

left justify in out

img

Šéf Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Zsolt Simon (Most-Híd) je podľa svojich slov zástancom toho, aby sa zachovalo ovčiarstvo na Slovensku.
      Navrhuje preto každému, kto spracováva ovčiu hrudku, aby produkoval "Slovenskú bryndzu". "Tú môže produkovať každý, len za podmienky, že obsahuje minimálne 50 % ovčej hrudky," uviedol dnes na brífingu v Bratislave Simon.
      Produkt, ktorý obsahuje menej ako 50 % ovčej hrudky navrhuje označovať Simon len slovom "Bryndza". Zdôraznil, že chce zároveň zaviesť legislatívnu povinnosť pre každého dovozcu bryndze do SR vyznačovať na spotrebiteľskom obale percento ovčej hrudky nachádzajúcej sa v tej-ktorej bryndzi.
      Pripomenul, že bryndza nie je produktom výhradne vyrábaným len na Slovensku. "Pojem bryndza rovnako používa Česká republika, Poľsko aj Rumunsko," informoval s tým, že slovenskí výrobcovia bryndze majú podľa Potravinového kódexu SR povinnosť dodržiavať obsah ovčej hrudky v bryndzi na úrovni aspoň 50 %. Bryndza vyrobená v zahraničí tento obsah ovčej hrudky spĺňať nemusí.
      "Som presvedčený, že kroky a smerovanie, ktoré naberá ministerstvo pôdohospodárstva, sú v prospech zachovania slovenskej tradičnej bryndze," myslí si šéf MPRV SR.
      Cesta schvaľovania bryndze ako jedinečnej a výhradnej je podľa jeho názoru cestou trvajúcou "minimálne 3 až 4 roky". Cesta súdneho sporu by znamenala riešenie na ďalších 4 až 6 rokov, s neistým koncom. Neistý koniec by mala podľa neho aj žiadosť o výhradnú registráciu a notifikáciu v EÚ. "Keď podobnú žiadosť napadli Poliaci v roku 2004, nevidím dôvod, prečo by to neurobili aj teraz," dodal.
      Snaha o záchranu pravej bryndze bola hlavným dôvodom utorkového (19.4.) mimoriadneho zasadnutia predstavenstva a dozornej rady Cechu bryndziarov Slovenska v Považskej Bystrici. Cech tak reagoval na závery stretnutia ministra pôdohospodárstva Zsolta Simona s výrobcami bryndze, výsledkom ktorého má byť zmena Potravinového kódexu.
      Podľa zmeneného kódexu má dôjsť k používaniu názvu "Slovenská bryndza" s 50-% podielom ovčej hrudky a následné zrušenie tejto požiadavky v Potravinovom kódexe pre bryndzu ako takú, ale s požiadavkou na doplnenie označovania množstva ovčej hrudky v percentách na ostatných druhoch bryndze. Cech bryndziarov hovorí o hrozbe zániku tradičného slovenského výrobku, výraznom dosahu na zamestnanosť a dokonca o "výživovej genocíde". Spochybňuje tiež hlasovanie na ministerstve, kde podľa nich neboli rozhodujúci výrobcovia bryndze.
      "Potravinový kódex platí len pre slovenských výrobcov. Ak niekto vyrobí bryndzu s nižším podielom ovčej hrudky v Poľsku, môže to doviezť na Slovensko a predávať. Ak slovenský výrobca nedá do bryndze najmenej 50 % ovčej hrudky, sme povinní ho postihovať," zdôraznil 19. apríla 2011 Simon s tým, že ministerstvo zmení potravinový kódex a každý výrobca bude musieť výrazne vyznačiť podiel ovčej hrudky.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies