Zrútený kostol v Nigérii mal mnoho konštrukčných chýb, pochoval 160 ľudí

NETKY.SK • 16 December 2016, 17:14 • 2 min
Zrútený kostol v Nigérii mal mnoho konštrukčných chýb, pochoval 160 ľudí

LAGOS - Nigérijský kostol, pri ktorého zrútení minulý víkend zahynul veľký počet veriacich, mal mnoho konštrukčných chýb a úrady mnohokrát nariadili zastavenie jeho výstavby. Vyhlásil to dnes šéf nigérijského stavebného regulačného orgánu Kaším Alí.

slovakia

left justify in out

Inžinieri, ktorí sa na stavbe podieľali, by sa mali odovzdať do rúk úradov, uviedol Alí ako predseda Rady pre reguláciu výstavby v Nigérii. Najmenej 160 ľudí zahynulo, keď sa na nich v sobotu 10. decembra v meste Uyo, metropole štátu Akwa Ibom na juhu Nigérie, zrútila strecha ešte nedokončeného kostola. Vláda tohto štátu však uvádzala 27 mŕtvych.

 

V kostole Medzinárodnej cirkvi vládcov Biblie sa nachádzali stovky ľudí, keďže sa tam konala vysviacka zakladateľa cirkvi Akana Weeksa za biskupa. Pri páde stavby sa na veriacich zrútili kovové nosníky a strecha z vlnitého plechu.

 

Alí povedal, že podľa predbežného vyšetrovania tejto katastrofy sa stavba kostola, ktorá sa začala v roku 2013, uskutočňovala bez požadovaného stavebného povolenia a štátne úrady niekoľkokrát vydali príkazy na zastavenie prác.

 

Pri vyšetrovaní rady sa tiež prišlo na to, že mnoho stĺpov a trámov malo nedostatočné výstuže a stĺpové pätky boli príliš malé pre nosníky tejto stavby, držali spolu vďaka zvarom. Výstuže pomáhajú zabrániť tomu, aby sa podporné stĺpy prehli. Guvernér štátu Akwa Ibom, Udom Gabriel Emmanuel, nariadil zatknutie hlavného inžiniera projektu.

 

Alí vyjadril pochybnosti, že by bol niektorý zo stavebných inžinierov registrovaný u rady, a poznamenal, že na stavbách v Nigérii sa podieľa mnoho nekvalifikovaných ľudí. K zrúteniu rozostavaných alebo čerstvo dokončených budov v západoafrickej Nigérii dochádza pomerne často. Vinu na tom nesie korupcia v podobe podplácania stavebného dozoru spolu s používaním nekvalitných stavebných materiálov, nedodržiavaním stavebných postupov a ignorovaním povinnosti zaobstarať si stavebné povolenie.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona