Zrútenie tunela v zariadení na jadrové testy si vyžiadalo viac než 200 mŕtvych

NETKY.SK • 31 Október 2017, 18:57 • 2 min
Zrútenie tunela v zariadení na jadrové testy si vyžiadalo viac než 200 mŕtvych

TOKIO - Najmenej 200 mŕtvych si údajne vyžiadalo zrútenie tunela v severokórejskom zariadení na jadrové testy Pchunggje. K incidentu malo dôjsť 10. októbra počas konštrukčných prác na tomto podzemnom zariadení, informovala v utorok spravodajská stanica Fox News, citujúc TV Asahi.

slovakia

left justify in out

Podľa zmienenej japonskej televízie, ktorá sa odvoláva na nemenované zdroje v Kórejskej ľudovodemokratickej republike (KĽDR) oboznámené so situáciou, incident s najväčšou pravdepodobnosťou súvisí so šiestou severokórejskou jadrovou skúškou zo začiatku septembra. Tá údajne poškodila konštrukciu tunela a napáchala i ďalšie škody v predmetnom regióne.

 

Tvrdenie televízie Asahi zatiaľ nepotvrdili žiadne úrady, experti však viac než mesiac špekulovali, že uvedená testovacia lokalita bola od tejto skúšky na pokraji rozpadu. Išlo o dosiaľ najsilnejšiu jadrovú bombu, akú KĽDR odpálila; údajne bola desaťkrát silnejšia ako bomba zhodená v roku 1945 na Hirošimu. Test vyvolal zemetrasenie s magnitúdou 6,3.

 

img

 

Podľa zmienenej japonskej televízie sú obeťami nešťastia pracovníci, ktorí v Pchunggje budovali nové časti komplexu. Po prvom kolapse údajne zostalo pod zemou uväznených 100 osôb, pri druhom zrútení prišlo o život v tuneli ďalších 100 ľudí, ktorí im medzitým prišli na pomoc.

 

Zatiaľ čo Fox News a juhokórejská agentúra Jonhap uvádzajú ako dátum nešťastia 10. október, agentúra Reuters tvrdí, že k nemu došlo už 10. septembra, teda iba niekoľko dní po zmienenom teste, ktorý sa uskutočnil 3. septembra.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies