Zruší Poľsko zimný a letný čas? Boli by prví v EÚ

NETKY.SK • 16 Október 2017, 11:37 • 2 min
Zruší Poľsko zimný a letný čas? Boli by prví v EÚ

V prvom čítaní o novom zákone za zrušenie letného a zimného času sa za jeho schválenie postavili jednomyseľne všetci prítomní poslanci.

slovakia

left justify in out

Zmena času z letného na zimný a opačne spôsobuje mnohým problémy. Narúša totiž obvyklý biorytmus tela a tým často spôsobuje ťažkosti so spánkom i výkyvy nálad. Posúvanie času sa zaužíva v rámci celej EÚ, pričom sa uvádza, že ide o opatrenie na šetrenie energie. Pravda je však taká, že týmto spôsobom dochádza len k minimálnym úsporám, namiesto toho spôsobuje zmätok vo viacerých oblastiach.

 

Poliaci sa touto otázkou zaoberali už dlhší čas, no až teraz bol návrh zákona oficiálne prijatý a už aj prebehlo jeho prvé čítanie v parlamente. Napriek tomu, že poľská vláda je názorovo pomerne rozmanitá, pri tomto zákone sa všetci prítomní poslanci jednohlasne zhodli a hlasovali za zrušenie zimného a letného času. Sú si istí, že zákon sa podarí dostať do praxe.

 

Proti zmene času argumentovali tým, že ľuďom spôsobuje zdravotné problémy, ktoré vedú k zvýšenému riziku infarktu a dopravných nehôd. Problémy sa v tomto dôsledku objavujú aj v ekonomickej sfére.

 

Takáto legislatívna úprava by však neprešla úplne hladko, pretože by sa museli meniť počítačové systémy, operačné systémy i softvéry, čo by malo dopad na každú inštitúciu. Zároveň by došlo k problémom v rámci synchronizácie s ostatnými krajinami EÚ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies