Zrušením platenia mýta v obciach príde štát ročne o 42 miliónov eur

NETKY.SK • 30 Marec 2014, 11:46 • 2 min
Zrušením platenia mýta v obciach príde štát ročne o 42 miliónov eur

BRATISLAVA - Nespoplatnením prejazdov cez intravilány obcí príde štát ročne o 42 miliónov eur. Polovicu z toho by pritom priniesli nákladní dopravcovia zo zahraničia. Vyplýva to z prepočtov Výskumného ústavu dopravného (VÚD) v Žiline aktualizovaných o údaje výberu mýta za rok 2013.

slovakia

left justify in out

Podľa riaditeľa VÚD Ľubomíra Palčáka by mohol štát pri spoplatnení intravilánov vybrať na mýte za prejazdy cez obce, ktoré sa nachádzajú na cestách prvej triedy, ročne približne 38 miliónov eur. Ďalšie zhruba štyri milióny by prinieslo spoplatnenie obchvatu Bratislavy. "Asi polovicu z toho by zaplatili zahraniční dopravcovia," uviedol pre TASR Palčák.
      

Spoplatnenie prejazdov cez obce sa na Slovensku zaviedlo od januára tohto roku. Následne sa však od 15. marca zrušilo. S opatrením totiž nesúhlasili dopravcovia. Argumentovali tým, že sa im takto príliš zvýšili náklady na mýto.
      

Palčák však tvrdí, že práve v obciach napĺňa mýto svoju základnú filozofiu. A teda, že nákladné autá platia tam, kde sa človek s dopravou stretáva najviac a ovplyvňuje jeho život. Zároveň vplýva aj na životné prostredie. Preto by namiesto nespoplatnenia prejazdov cez intravilány navrhoval skôr kompenzačné opatrenia pre domácich dopravcov. Napríklad znížením dane z motorových vozidiel, či spotrebných daní alebo zavedením výraznejších zliav. Zahraniční dopravcovia by pritom platili mýto štandardne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies