Zrušenie trestnoprávnej imunity výborom neprešlo, chýbali poslanci

NETKY.SK • 19 Júl 2012, 09:48 • 2 min
Zrušenie trestnoprávnej imunity výborom neprešlo, chýbali poslanci

Zrušenie trestnoprávnej imunity výborom neprešlo, chýbali poslanci - Politika Zmena Ústavy SR, ktorá má od 1. septembra priniesť zrušenie trestnoprávnej imunity poslancov, dnes Výborom NR SR pre obranu a bezpečnosť neprešla.

slovakia

left justify in out

img

Zmena Ústavy SR, ktorá má od 1. septembra priniesť zrušenie trestnoprávnej imunity poslancov, dnes Výborom NR SR pre obranu a bezpečnosť neprešla. Spôsobila to dochádzka členov výboru, ktorých na rokovaní sedelo len sedem. Keďže ide o zmenu ústavy, potrebných bolo aspoň osem hlasov.
      Všetci prítomní za zmenu najvyššieho zákona štátu hlasovali. Na zasadnutí výboru chýbali najmä opoziční poslanci, ktorí tu majú šesťčlenné zastúpenie, no v čase hlasovania o imunite tam sedel len Martin Fedor (SDKÚ-DS). Výbor tak odobril aspoň zmenu Trestného poriadku, ktorá so zrušením trestnoprávnej imunity súvisí. O definitívnom zániku tejto poslaneckej výsady rozhodne plénum na júlovej schôdzi.
      Na zrušení trestnoprávnej imunity sa dohodli spoločne všetky parlamentné strany. Poslanec bude po novom nepostihnuteľný už len za výroky prednesené v pléne alebo orgánoch NR SR a za hlasovanie, a to aj po skončení ich mandátu. Na vzatie poslanca do väzby však bude nevyhnutný súhlas parlamentu. Na zadržanie člena snemovne v prípade pristihnutia pri páchaní trestného činu bude potrebný súhlas Mandátového a imunitného výboru. Ak k nemu nedôjde, bude poslanec okamžite prepustený. O prichytení zákonodarcu pri čine bude polícia musieť upovedomiť predsedu NR SR a šéfa spomínaného výboru.
      Poslanci však chcú trestnoprávnu imunitu naďalej ponechať sudcom. "Rozhodli sme sa, že v tejto chvíli budeme plniť objednávku v tom rozsahu, v akom ju chápeme, že od verejnosti prišla. Teda zrušenie trestnoprávnej imunity poslancov. Myslím si, že sa tejto objednávke podarilo a podarí vyhovieť," vysvetlil pred časom Radoslav Procházka (KDH).
      Predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) však pred časom nevylúčil, že trestnoprávna imunita sudcov do budúcna zanikne. "Ja si myslím, že áno. Jednak sme sa dohodli, že ústava z technického pohľadu potrebuje ešte niekoľko zmien, ale len na základe širokej politickej dohody. Určite sa budeme baviť aj o postavení sudcov, ale ja ctím princípy demokracie a nebolo by vhodné, aby sa o nich hovorilo bez nich," dodal.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona