Zrušenie stropu pre frank robí problémy výrobcovi hodiniek H Moser

NETKY.SK • 16 Január 2015, 15:22 • 2 min
Zrušenie stropu pre frank robí problémy výrobcovi hodiniek H Moser

ZÜRICH - Rozhodnutie Švajčiarskej národnej banky (SNB), ktorá vo štvrtok (15.1.) prekvapujúco zrušila strop pre posilnenie franku, môže dohnať výrobcov svetoznámych švajčiarskych hodiniek na pokraj "vyhynutia".

slovakia

left justify in out

Uviedol dnes v otvorenom liste Edouard Meylan, šéf hodinárskej spoločnosti H Moser & Cie so 187-ročnou históriou. Informovala o tom agentúra Reuters.
     

"Verím, že máte pevný plán, ktorý z dlhodobého hľadiska pomôže všetkým z nás," napísal Meylan v liste prezidentovi SNB Thomasovi Jordananovi. "V opačnom prípade sa hodinky H. Moser, podobne ako iné jedinečné švajčiarske výtvory, môžu stať veľmi, veľmi vzácne," upozornil.
     

Švajčiarsky frank po rozhodnutí banky prudko posilnil oproti euru, aj ďalším menám, čo zdražuje export z krajiny a znižuje príjmy švajčiarskych firiem zo zahraničia.
     

Tento náhly obrat po troch rokoch udržiavania minimálneho výmenného kurzu franku prišiel ako blesk z jasného neba, napísal Meylan. A s neskrývaným sarkazmom skonštatoval, že ako každý malý podnikateľ "má rád výzvy" a SNB tieto výzvy minimálne o stupeň zvýšila. Firma H Moser & Cie totiž až 95 % svojich produktov vyváža a už vo štvrtok, po zrušení stropu a následnom posilnení franku jej niektorí zahraniční obchodníci stornovali svoje objednávky.
     

Firma H. Moser & Cie bola založená v roku 1828. Sídli v Neuhausen am Rhein, blízko hraníc s Nemeckom, zamestnáva 55 ľudí a vyrába len 1000 hodiniek ročne. Ich ceny sa pohybujú od 12.506 do 100.000 frankov (12.159,53 - 97.276,25 eura) za kus.
     

Meylana podľa vlastných slov teraz neustále prenasleduje myšlienka: prečo sa nepresťahovať len o dva kilometre ďalej, do Nemecka, a nepodnikať odteraz tam.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies