Zrušenie rozsudku nad Mikulášom Varehom sa opiera o údajnú obštrukciu

NETKY.SK • 15 November 2013, 12:50 • 2 min
Zrušenie rozsudku nad Mikulášom Varehom sa opiera o údajnú obštrukciu

BRATISLAVA - Jeden z hlavných dôvodov, pre ktorý najvyšší súd zrušil rozsudok nad Zemplínčanom Mikulášom Vareho, súvisí podľa prvostupňového Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) s obštrukciou obžalovaného. Mikuláš Vareha totiž dva dni pred naplánovanými záverečnými rečami zmenil obhajcov.

slovakia

left justify in out

"Dovtedy spôsob vedenia obhajoby zo strany obžalovaného nebol namietaný," zdôvodnila hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková. Odvolací Najvyšší súd SR v zdôvodnení svojho rozhodnutia o zrušení rozsudku tvrdí, že Špecializovaný trestný súd pochybil, keď neumožnil, aby záverečnú reč predniesol novozvolený obhajca Mikuláša Varehu a "v dôsledku tohto nezákonného postupu ani obžalovaný záverečnú reč nepredniesol."

Špecializovaný trestný súd argumentuje Trestným poriadkom, podľa ktorého za včasnosť zvolenia obhajcu zodpovedá obvinený. "Zmena obhajcu nie je dôvodom na zmenu termínu už nariadeného úkonu," uviedla Kudjáková. Najvyšší súd pripustil, že aj keď sa zmena obhajcov zo strany obžalovaného môže zdať ako obštrukcia, obžalovaný postupoval v súlade s Trestným poriadkom a súd mal prijať zákonné opatrenie na zabránenie prieťahom v konaní, napríklad ustanoviť náhradného obhajcu alebo telefonicky preveriť, či novozvolený obhajca prijal plnú moc od obžalovaného. Nezákonné bolo podľa odvolacieho súdu aj to, že ŠTS nútil pôvodných advokátov Mikuláša Varehu, aby boli prítomní na pojednávaní, na ktorom predniesol záverečnú reč iba prokurátor a "prítomnosťou týchto obhajcov malo dôjsť k jej legalizácii". 

Špecializovaný trestný súd akceptuje, že najvyšší súd sa s jeho výkladom nestotožnil a vo veci už nariadil nový termín hlavného pojednávania. Verdikt vyššieho súdu komentoval historicky po prvý raz. 

Najvyšší súd akceptoval aj výhrady Mikuláša Varehu k spôsobu, ako sa prvostupňový súd postavil k listinným dôkazom. Tie sa na hlavných pojednávaniach vykonali bez toho, aby bol ich obsah poznamenaný v zápisniciach. ŠTS vo svojej reakcii upozornil, že súd oboznamovaniu s listinnými dôkazmi venoval významnú časť niekoľkotýždňového pojednávania. "Súd pri oboznamovaní s listinnými dôkazmi postupoval spôsobom, ktorý mu zo strany NS SR doteraz nebol vytýkaný," poznamenala Kudjáková. Podľa odvolacieho verdiktu, ktorým sa zrušil pôvodný rozsudok, však ŠTS bude musieť listinné dôkazy z viacerých dní pôvodného konania znovu prečítať. 

O zrušení rozsudku nad známym Zemplínčanom Mikulášom Varehom v kauze fiktívnych obchodov s lykožrútmi a euroočkami ako prvý informoval ekonomický týždenník Trend na svojom webe etrend.sk. Podľa obžaloby Mikuláš Vareha vykazoval fiktívne obchody najmä medzi svojimi firmami a nezákonnými nadmernými odpočtami DPH spôsobil štátu škodu takmer 60 miliónov eur. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies