Zrušenie platieb za roaming sa môže posunúť

NETKY.SK • 18 Február 2015, 11:48 • 2 min
Zrušenie platieb za roaming sa môže posunúť

BRATISLAVA - Mobilné roamingové platby v rámci EÚ by sa mali zachovať do roku 2018. Vyplýva to z pracovného dokumentu Rady EÚ, o ktorom informovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Ako však uviedla hovorkyňa Európskej komisie Mina Andreeva, ukončenie roamingu je pre Európsku komisiu prioritou. "Podpredseda Európskej komisie Andrus Ansip požiadal príslušných ministrov členských štátov o zintenzívnenie technických diskusií, aby čo najskôr mohli začať rokovania s Európskym parlamentom," dodala.


Andreeva tiež poznamenala, že 21. januára sa komisár Günther Oettinger stretol s predstaviteľmi členských štátov, aby preskúmal mieru možného kompromisu, toto stretnutie bolo podľa nej úspešné. "Ministri súhlasili, že je dôležité nájsť ohľadom legislatívneho balíka o jednotnom telekomunikačnom trhu politickú dohodu, ktorá povedie k Jednotnému digitálnemu trhu," doplnila.


Minulý rok Európsky parlament odsúhlasil zrušenie roamingový poplatkov v rámci EÚ do konca tohto roka. Podľa návrhu by telekomunikačné firmy mali zákazníkom ponúknuť takzvaný "základný roamingový príspevok". Užívatelia by tak mohli surfovať na internete a telefonovať v zahraničí za domáce sadzby do výšky spomínaného príspevku. Podľa Reuters však dokument nestanovil jeho hodnotu. "Za tento príspevok operátori nebudú môcť účtovať spotrebiteľom viac ako sú maximálne veľkoobchodné ceny, v súčasnosti je to 0,05 eur za minútu, alebo megabit dát," priblížila agentúra.
"Reuters odkazuje na pracovný dokument Rady EÚ, ktorý zverejnilo lotyšské predsedníctvo 27. januára tohto roka. Ide o pracovný dokument, nie finálne znenie legislatívy. V súčasnosti prebiehajú technické rokovania na úrovni členských štátov," reagovala Andreeva. Rada EÚ podľa nej ešte nedospela k definitívnemu záveru, preto by bolo špekuláciou vyvodzovať z technických podkladov akékoľvek závery.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies