Zrušenie najpoužívanejších indických bankoviek vyvolalo chaos

NETKY.SK • 30 December 2016, 15:19 • 2 min
Zrušenie najpoužívanejších indických bankoviek vyvolalo chaos

NAÍ DILLÍ - V Indii sa dnes končí 50-dňová lehota, počas ktorej mohli obyvatelia odovzdať neplatné bankovky.

slovakia

left justify in out

Premiér Narendra Modi 8. novembra prekvapivo oznámil, že bankovky v hodnote 500 a 1000 rupií (7,03 a 14,07 eura) prestanú byť legálnym platidlom. Cieľom tohto kroku mal byť boj proti korupcii a daňovým únikom.

 

Indovia mali čas dodnes do skončenia pracovnej doby vymeniť neplatné bankovky. To však viedlo k veľkému chaosu a nekonečným radom pred bankami. Zrušené bankovky totiž predstavovali až 86 % bankoviek v obehu.

 

Zmätok a rady pred bankomatmi však pretrvajú aj v nadchádzajúcich týždňoch, keďže centrálna banka nedokázala vytlačiť dostatok peňazí, ktoré by nahradili neplatné bankovky. Problémy nastávajú najmä vo vidieckych oblastiach a malých mestách, kde ľudia nemajú bankové účty a väčšinu transakcií vykonávajú v hotovosti.

 

Opozičné strany kritizujú vládu, keďže podľa ich názoru toto opatrenie spomalilo hospodársky rast, no nedokázalo vykoreniť čierne a nezdanené peniaze. Vláda naopak tvrdí, že peniaze sa vrátili do finančného systému, čo umožnilo zlepšiť výber daní a poskytlo bankám dostatok financií. Navyše to motivovalo Indov k zakladaniu bankových účtov a väčšiemu využívaniu digitálnych transakcií, čo pomôže ekonomike aj finančnému systému.

(1 EUR = 71,0950 INR)

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona