Zrušenie kvót na cukor považuje Potravinárska komora Slovenska za nešťastné riešenie

NETKY.SK • 3 Október 2017, 10:25 • 2 min
Zrušenie kvót na cukor považuje Potravinárska komora Slovenska za nešťastné riešenie

BRATISLAVA - Potravinárska komora Slovenska (PKS) nepodporovala zrušenie kvót na cukor. Uviedla to pre TASR výkonná riaditeľka PKS Jarmila Halgašová v reakcii na víkendové zrušenie kvót na cukor v EÚ.

slovakia

left justify in out

"Cukor bol poslednou komoditou v Európskej únii podliehajúcou systému kvót. PKS v rámci reformy Spoločnej poľnohospodárskej politiky (CAP) nepodporovala zrušenie kvót. Slovensko si totiž prešlo jedným obdobím reformy v sektore cukru a to malo za následok zrušenie všetkých cukrovarov s výnimkou dvoch, ktorých majitelia sú však už zo zahraničia," priblížila.

 

Zdôraznila, že Slovensko prešlo vývojom a z krajiny, v ktorej cukor hral významnú úlohu a bol významným vývozným artiklom, sa stala krajina, ktorá cukor musí dovážať, pretože jeho produkcia nepostačuje pokryť potreby priemyslu a domácností. "Zrušenie kvót na cukor môže nadobudnúť obdobný vývoj ako pri mlieku po zrušení jeho kvót," upozornila. Optimalizácia pestovania cukrovej repy a produkcie cukru bude podľa Halgašovej dosť náročná. "V blízkom období možno očakávať nárast produkcie cukru, ktorá bude, samozrejme, závisieť aj od klimatických podmienok, ale jeho predaj bude závisieť od cien na svetovom trhu," poznamenala.

 

Doplnila, že podľa odhadov z Bruselu sa produkcia cukru v období rokov 2016 až 2026 zvýši o 6 % a produkcia izoglukózy by sa za rovnaké obdobie mala strojnásobiť zo 700.000 ton na 2,3 milióna ton. Izoglukóza je považovaná za perspektívnu komoditu. Brusel tiež očakáva pokles importu cukru z tretích krajín o takmer polovicu a očakáva takmer dvojnásobný nárast exportu tejto komodity. 

 

Len čas podľa Halgašovej ukáže, či Brusel nebol veľmi optimistický pri svojich predpokladoch o vývoji produkcie "bieleho zlata" a o vývoji možností uplatnenia na svetových trhoch. "Dosahy na potravinársky priemysel budú závisieť práve od ďalšieho vývoja produkcie a cien cukru. Ceny výrobkov obsahujúcich väčšie množstvá cukru, ako sú napríklad cukrovinky, budú zrejme pod väčším cenovým tlakom," dodala Halgašová.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies