Zrušenie FNM bude stáť niekoľko miliónov eur

NETKY.SK • 16 Október 2013, 14:56 • 2 min
Zrušenie FNM bude stáť niekoľko miliónov eur

BRATISLAVA - Už roky avizované zrušenie Fondu národného majetku SR (FNM) vyjde štát na milióny eur. Okrem iného bude totiž platiť napríklad aj za poradenské služby súvisiace s ukončením činnosti fondu.

slovakia

left justify in out

Tie podľa aktuálneho oznámenia o výsledku verejného obstarávania v Úradnom vestníku Európskej únie dodá spoločnosť PricewaterhouseCoopers Slovensko, s.r.o., ktorú si v tendri vybral fond z troch uchádzačov. Zákazku za 3 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty úrad firme pridelil začiatkom októbra tohto roka a znie na 30 mesiacov.

Fond však pred svojím zrušením bude musieť zrejme zaplatiť aj za ďalšie služby. Ešte v polovici tohto roka napríklad avizoval, že plánuje vyhlásiť výberové konanie na dodávateľa archivačných služieb privatizačných projektov. Víťaz tohto tendra by mal za svoje služby zinkasovať ďalších vyše 2,5 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty. 

Tieto sumy pritom prevyšujú samotný rozpočet fondu na jeden rok. Podľa návrhu rozpočtu FNM, schváleného minulý týždeň, by mal totiž úrad v budúcom roku hospodáriť s rozpočtom na úrovni zhruba 2 mil. eur, čo v medziročnom porovnaní znamená pokles o takmer 500 tis. eur. Z toho takmer 800 tis. eur má putovať na mzdy zamestnancov fondu. Podobné rozpočty sú plánované aj na ďalšie dva roky. 

Podľa posledných informácií má FNM ukončiť svoju činnosť v roku 2016. Celý proces rušenia úradu by sa mal uskutočniť v dvoch etapách. Rezort hospodárstva pritom ešte vlani zvažoval, že fond bude zrušený už v septembri tohto roku, pričom samotné ukončenie činnosti fondu sa dostalo aj do programového vyhlásenia vlády. O rušení fondu hovorila aj predchádzajúca vláda Ivety Radičovej. 

V prvej fáze plánovaného ukončovania činností FNM sa má v rokoch 2013 a 2014 vytvoriť legislatíva pre postupné vysporiadanie všetkých aktív a pasív fondu, vrátane zabezpečenia niektorých činností a povinností fondu. V druhej etape by sa mal v roku 2015 pripraviť zákon o zániku FNM, ktorý by mal byť schválený v roku 2016. Samotný zákon o zániku fondu bude pripravený na podklade rozhodnutia vlády o spôsobe zrušenia FNM, teda či bude zrušený s likvidáciou alebo bez likvidácie. 

Fond národného majetku SR je právnickou osobou zriadenou v roku 1991. Zmyslom jeho existencie a teda aj hlavnou činnosťou je prevod majetku štátu určeného na privatizáciu na neštátne subjekty. Na základe privatizačných rozhodnutí fond uzaviera zmluvy o predaji podnikov alebo ich častí, respektíve zakladá akciové spoločnosti k rovnakému dňu, kedy nadobúda majetok určený na privatizáciu od štátu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies