Zrušenie amnestií uvítali mnohí poslanci! Všetci, ktorí nás upodozrievali z nepoctivej hry, sa zasa hlboko mýlili, tvrdí premiér

NETKY.SK • 31 Máj 2017, 15:46 • 2 min
Zrušenie amnestií uvítali mnohí poslanci! Všetci, ktorí nás upodozrievali z nepoctivej hry, sa zasa hlboko mýlili, tvrdí premiér

Bratislava 31. mája (TASR) – Po 19 rokoch a viacerých neúspešných pokusoch sa definitívne podarilo odstrániť jednu veľkú traumu tejto krajiny. V reakcii na dnešné rozhodnutie Ústavného súdu SR ohľadom zrušenia tzv. Mečiarových amnestií to uviedla ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd). Pridali sa aj ďalší.

slovakia

left justify in out

Ministerka vyzdvihla, že k zrušeniu amnestií došlo v zhode medzi vládou, parlamentom, prezidentom a vo výsledku aj Ústavným súdom. „Práve zhoda najvyšších ústavných inštitúcií na spôsobe zrušenia amnestií svedčí o tom, že v kľúčových okamihoch a dôležitých témach ešte stále dokážeme komunikovať a nájsť východisko,“ napísala Žitňanská ďalej na sociálnej sieti.

 

Opozičná SaS víta dnešné rozhodnutie pléna Ústavného súdu SR, ktoré potvrdilo aprílové rozhodnutie NR SR o zrušení tzv. Mečiarových amnestií a milosti exprezidenta Michala Kováča svojmu synovi.

 

"Amorálne amnestie Vladimíra Mečiara, ktorými štátna moc chránila vlastné pochybenia, strana SaS vždy vnímala ako čiernu škvrnu na histórii Slovenska. Preto dnešné rozhodnutie ÚS vnímame ako významné symbolické gesto, ktorým Slovenská republika ukázala schopnosť vyrovnať sa aj s tienistými stránkami vlastnej minulosti," uviedol poslanec Martin Poliačik (SaS). Liberáli dúfajú, že pre príslušné orgány bude toto rozhodnutie signálom na vyvinutie maximálneho úsilia, aby po symbolickom geste nasledovali aj spravodlivé rozhodnutia.

 

Líder hnutia Sme rodina Boris Kollár je rád, že Ústavný súd (ÚS) SR dnes potvrdil zrušenie amnestií Vladimíra Mečiara a milosti Michala Kováča a poslanci Národnej rady SR tak zo seba pri hlasovaní neurobili užitočných idiotov. Kollár to uviedol s tým, že teraz je to už na vyšetrovateľoch a súdoch, aby dospeli k spravodlivosti.

Podľa jeho slov hlasovaniu v parlamente predchádzala výbušná atmosféra medzi ľuďmi, ktorí si zrušenie amnestií spoločensky vyžiadali. "Vláda nemala inú možnosť, ako pristúpiť k ich zrušeniu. Som preto rád, že sme nehlasovali zbytočne," odkázal. Kollár verí, že sa teraz nebude postupovať podľa hesla "korupcia neexistuje, skutok sa nestal". "Nasledovný postup prejudikovať neviem, ale pevne verím, že kompetentní nepôjdu podľa tejto šablóny," dodal.

 

Opozičné hnutie OĽaNO-NOVA považuje zrušenie nemorálnych amnestií Vladimíra Mečiara za víťazstvo spravodlivosti. "Naše poďakovanie patrí všetkým, ktorí sa počas dlhých rokov snažili o ich zrušenie. Opozičné strany už niekoľkokrát navrhovali zrušenie amnestií, no až tlak verejnosti donútil vládnu koalíciu konať. Osobitnú zásluhu na zrušení amnestií má náš kolega z poslaneckého klubu Ján Budaj, ako aj Anna Remiášová, matka zavraždeného Róberta Remiáša, ktorého smrť traumatizovala celú spoločnosť," uviedli Obyčajní a poďakovanie adresovali aj aktívnej občianskej spoločnosti, ktorá sa zasadzovala za ich zrušenie.

 

Predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) rešpektuje rozhodnutie Ústavného súdu SR v otázke zrušenia Mečiarových amnestií. "Som rád, že koalícia našla riešenie, ktoré potvrdil Ústavný súd," uviedol  Danko. "Zrušenie týchto amnestií nikoho neobviňuje, ale konštatuje, že nemôžu byť v súlade so záujmom štátu. Ak niekto zomrie, pocity musia ísť bokom. Je na mieste odstrániť blokáciu, aby bolo možné dopátrať sa, kto pochybil," podotkol. "Vyzývam všetkých, ktorí dnes nepatrične tancujú, aby si uvedomili, že nás ešte čaká preverenie ESĽP, na ktorý sa môžu obrátiť dotknutí účastníci. Ale je to svetlo na konci tunela a môže dôjsť k pretrhnutiu traumy," pripustil Danko.

 

Riešenie, ktoré spoločne vládna koalícia pripravila, je plne v súlade s Ústavou SR. "Opäť sa ukázalo, že všetci, ktorí nás upodozrievali z nepoctivej hry, sa zasa hlboko mýlili," uviedol premiér Robert Fico v reakcii na to, že Ústavný súd dnes potvrdil zrušenie Mečiarových amnestií. 

 

Potvrdenie zrušenia Mečiarových amnestií Ústavným súdom SR je bodka za koncom mečiarizmu. Vyhlásil to dnes predseda Mosta-Híd Béla Bugár, ktorý zrušenie podporoval dlhé roky. Verí, že vrahovia Róberta Remiáša by mohli byť potrestaní.

 

"Teším sa, že po 19 rokov čakania a snáh sa podarilo odstrániť veľkú traumu z histórie Slovenska, zrušiť Mečiarove amnestie, ktoré zabránili viacerým krokom spravodlivosti," povedal s tým, že dnešok je veľkým dňom pre Slovensko aj pre Most-Híd. "Je to aj potvrdením existencie strany Most-Híd," uviedol. Strana podľa Bugára vznikla preto, aby presadzovala hodnoty právneho štátu. A podpora zrušenia týchto amnestií k tomu podľa jeho slov patrí. Bugár poďakoval všetkým, ktorí sa pričinili o zrušenie Mečiarových amnestií. Ocenil, že sa v koalícii našla dohoda a návrh, ktorý potvrdil aj Ústavný súd SR. Zdôraznil, že bez súčinnosti najvyšších ústavných orgánov a koaličných partnerov by k zrušeniu Mečiarových amnestií neprišlo. "Tento štát a táto vláda má zmysel," poznamenal Bugár a poďakoval aj opozičným poslancom, ktorí hlasovali za zrušenie.

 

Za skutky, ktoré sa stali, je potrebné niesť zodpovednosť a prijať trest. V reakcii na potvrdenie zrušenia Mečiarových amnestií Ústavným súdom SR uviedol predseda KDH Alojz Hlina. "Je v našom záujme, aby sme boli spravodliví. Po tých všetkých rokoch sa možno hodí použiť aj slová žalmu - spravodliví nebudú opustení a ich deti nebudú žobrať o chlieb," doplnil Hlina. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
redaktor 77

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona