Zrušenie neodôvodnených výnimiek prinesie viac ako 400 mil. eur

NETKY.SK • 16 August 2010, 12:45 • 2 min
Zrušenie neodôvodnených výnimiek prinesie viac ako 400 mil. eur

Zrušenie neodôvodnených výnimiek prinesie viac ako 400 mil. eur

slovakia

left justify in out

Ministri financií, práce a zdravotníctva spoločne pripravili zmeny v daňovom a odvodom systéme, ktoré v ňom majú odstrániť neodôvodnené výnimky a deformácie a zároveň priniesť viac peňazí do rozpočtu. Už v budúcom roku by mali verejné financie takto získať 440 miliónov eur, v ďalších rokoch potom postupne 560 a 635 miliónov eur.
      "Týmto krokom chceme nielen získať ďalšie peniaze do štátneho rozpočtu a okruhu verejných financií, ale chceme aj zlepšovať daňový a odvodový systém," vyhlásil na dnešnej tlačovej konferencii minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS).
      Súčasťou novely zákona o dani z príjmov je napr. zrušenie výnimiek na niektoré typy úspor, ktoré nezvyšujú mieru úspor v ekonomike. "Navrhujeme zrušenie nezdaniteľných častí základu dane na účelové sporenie, životné poistenie a doplnkové dôchodkové sporenie," priblížil Mikloš. V novej právnej úprave navrhuje tiež zrušenie možnosti zníženia základu dane zdravotníckych pracovníkov o náklady na špecializované vzdelávanie.
      Nezdaniteľná časť základu dane sa bude po novom uplatňovať len na tzv. aktívne príjmy, čím sa majú zvýhodniť príjmy z práce pred príjmami plynúcimi z kapitálu. "Napríklad na príjmy z cenných papierov alebo nájomného sa nebude dať uplatňovať nezdaniteľná časť základu dane," upozornil.
      Ďalším pripraveným opatrením je zjednotenie paušálnych výdavkov na jednotnú úroveň 30 %. V súčasnosti sa uplatňujú v troch rôznych výškach, a to 25 %, 40 % a 60 %. Zruší sa tiež oslobodenie niektorých príjmov do päťnásobku životného minima či oslobodenie pri predaji bytov a ostatných nehnuteľností. Týkať sa to však bude nehnuteľností nadobudnutých až po účinnosti zákona.
      Mikloš zdôraznil, že vyššie zdanenie sa bude vzťahovať aj na ústavných činiteľov, ktorým sa zdania doteraz nezdaňované paušálne náhrady. V pripravenej novele sa to zatiaľ dotýka všetkých ústavných činiteľov s výnimkou poslancov, ktorí po dohode v rámci vládnej koalícii majú prísť sami s riešením nového zdaňovania ich príjmov. "Ďalej navrhujeme, aby sa zdanili príplatky pri príjmoch zo závislej činnosti, ktoré dnes nie sú zdanené. Ide o sudcov, prísediacich, prokurátorov a právnych čakateľov prokuratúry," doplnil šéf rezortu financií.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies