Zrušenie NADSME je jediná možnosť, ako zachrániť prostriedky z EÚ

NETKY.SK • 7 Október 2010, 07:30 • 2 min
Zrušenie NADSME je jediná možnosť, ako zachrániť prostriedky z EÚ

Zrušenie NADSME je jediná možnosť, ako zachrániť prostriedky z EÚ

slovakia

left justify in out

img

Zrušenie Národnej agentúry pre rozvoj malého a stredného podnikania (NADSME) je jedinou možnosťou, ako pre Slovensko zachrániť európske zdroje, ktoré momentálne táto inštitúcia spravuje. Trvá na tom premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS). "Jediný spôsob, ako udržať dôveru a európske zdroje, je presunúť ich do inej inštitúcie," zdôraznila po dnešnom rokovaní vlády.
      Vo chvíli, keď je voči agentúre spravujúcej peniaze z rozpočtu EÚ vedené vyšetrovanie, Európska komisia (EK) začne okamžite rozhodovať o tom, že tieto peniaze krajine odoberie, upozornila Radičová. Dva fondy rizikového kapitálu v NADSME v súčasnosti pre podozrenie zo sprenevery preveruje špeciálny prokurátor.
      "To je dôvod, prečo sa o prípad zaujíma už dávnejšie OLAF (Európsky úrad pre boj proti podvodom) a prečo je nutné, pokiaľ chceme tieto zdroje zachrániť, presunúť ich do inštitúcie, v ktorej neprebieha vyšetrovanie, kde nie je sprenevera a kde nehrozí, že Brusel rozhodne o nutnosti vrátenia týchto finančných prostriedkov," podčiarkla premiérka.
      Uznesenie vlády, ktoré zaväzuje ministra hospodárstva Juraja Miškova (SaS) predložiť do 15. októbra postup likvidácie NADSME, podľa nej stále platí a minister ho plne rešpektuje.
      Podľa štátneho tajomníka Martina Chrena (SaS) sa súčasné vedenie rezortu hospodárstva ešte nedostalo k utajovaným zmluvám v podozrivých fondoch. To, či došlo k ich tunelovaniu, budú vedieť vtedy, keď tieto dokumenty získajú. Ak aj nejaký fond rizikového kapitálu tvorí stratu, nemusí to ešte znamenať, že je tunelovaný. "Toto sú veci, na ktoré sa musia ozaj pozrieť znalci," zdôraznil Chren. "Máme však indície, že peniaze z fondov boli dané spriateleným a spriazneným firmám tých ľudí, ktoré rozhodovali o investíciách," doplnil.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona