Zrušenie daňovej podpory sporenia môže byť pre mnohých demotivujúce

NETKY.SK • 17 September 2010, 10:10 • 2 min
Zrušenie daňovej podpory sporenia môže byť pre mnohých demotivujúce

Zrušenie daňovej podpory sporenia môže byť pre mnohých demotivujúce

slovakia

left justify in out

img

Po zrušení nezdaniteľnej časti základu dane na životné poistenie, účelové a doplnkové dôchodkové sporenie si Slováci môžu prestať sporiť, upozorňuje Národná banka Slovenska (NBS). Tento krok by sa podľa centrálnej banky mohol negatívne prejaviť predovšetkým v sektore doplnkového dôchodkového sporenia, v ktorom bola táto možnosť spolu s príspevkom zamestnávateľa hlavnou motiváciou pre zhromažďovanie úspor za účelom získania doplnkového príjmu v starobe.
      NBS zdôrazňuje potrebu úspor obyvateľstva pre makroekonomický vývoj SR. "Ten je možné podporovať aj doteraz uplatňovanou formou odpočítateľnej položky zo základu dane. Domáca tvorba úspor podporuje domáce investície, prípadne prináša výnos pri investovaní v zahraničí. Pri ponechaní výhody sporenia na dôchodok budú mať sporiaci si ľudia naďalej motiváciu odkladať si úspory na penziu," konštatuje banka v pripomienkach k návrhu zákona o dani z príjmov.
      "Je možné predpokladať, že navrhovaná zmena sa môže negatívne prejaviť v ekonomike v dlhodobom horizonte, najmä v súvislosti s negatívnym vývojom v prvom pilieri dôchodkového sporenia, pri ktorom je pravdepodobnosť udržateľnosti švajčiarskeho systému valorizácie dôchodkov nízka," pripomína.
      Rezort financií v materiáli argumentuje, že zrušením nezdaniteľných častí základu dane na životné sporenie, účelové a doplnkové dôchodkové sporenie sa odstráni daňové zvýhodnenie určitého typu úspor pred ostatnými formami. "Zároveň ide o nezdaniteľné časti základu dane, ktoré si v súčasnosti nízkopríjmoví daňovníci nemôžu uplatniť, pretože ich základ dane je po uplatnení nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka nulový," uvádza sa v dokumente.
      Zrušenie týchto oslobodení by malo v budúcom roku priniesť do štátneho rozpočtu podľa predbežných odhadov dodatočných 14,3 milióna eur. V roku 2012 ráta rezort financií s nárastom príjmov o 65,6 milióna eur.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona