Zrodilo sa nečakané spojenie, ženy izraelského a palestínskeho pôvodu spoločne pochodujú za mier

NETKY.SK • 9 Október 2017, 10:44 • 2 min
Zrodilo sa nečakané spojenie, ženy izraelského a palestínskeho pôvodu spoločne pochodujú za mier

JERUZALEM - Viac ako 5-tisíc žien z Palestíny a Izraelu sa spojili. Zahájili spoločný pochod do Jeruzalemu počas ktorého vyzývajú predstaviteľov k mierovej dohode. Podujatie zorganizovala skupina nazvaná Women Wage Peace.

slovakia

left justify in out

Členkami sú hlavne ženy, ktoré boli osobne prítomné na násilnostiach trvajúce už celé desaťročia medzi Arabmi a Židmi v Palestíne. "Sme ženy z pravice aj ľavice Židov a Arabov, z miest i periférií. Rozhodli sme sa, že zastavíme ďalšiu vojnu," povedala jedna zo zakladateliek Marilyn Smadja.

 

Niekoľko tisíc, väčšinou izraelských žien prišlo do Jeruzalema neskoro v nedeľu. Boli oblečené v bielom a niesli plagáty, ktoré volali po mieri a pokoji. Jedna z organizátoriek Marie-Lyne Smadja uviedla, že: "Izraelské ženy chcú čo najskôr predísť ďalšej vojne a pokúsiť sa čo najskôr dosiahnuť dohodu medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi." Jej kolega Huda Abuarquob, Palestínčan z okupovaného mesta Hebron nachádzajúceho sa na západnom brehu Jordánu, povedal: "Tento pochod nie je len ďalší protest, ale spôsob, ako povedať, že chceme mier a spoločne ho môžeme získať."


Mierový pochod sa začal 24. septembra na viacerých miestach v Izraeli a na západnom brehu Jordánu. "Musíme sa stretnúť, aby sme dosiahli mier, ktorý všetci chceme," povedal Michal Froman, ktorý bol v januári 2016 napadnutý a pobodaný palestínskym útočníkom. Heslo pochodu hovorí za všetko, „Kto neverí v mier, neverí v Boha“.

 

Ženy, mládež a muži sa takýmto spôsobom rozhodli poslať jasný signál politickým lídrom na oboch stranách, aby ukončili nenávisť a nastolili mier. Taktiež zdôrazňujú, že už zomrelo priveľa ľudí, pričom najväčšiu časť tvoria civilisti. V poslednej izraelsko-palestínskej vojne v roku 2014, prišlo o život približne 2100 Palestínčanov. Izrael odhaduje počet jeho mŕtvych na 67 vojakov a šesť civilistov. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies