Zrkadlová odpoveď voči NATO a Iskandery pre Minsk – o čom hovorili Putin a Lukašenko

NETKY.SK • 26 Jún 2022, 15:16 • 2 min
Zrkadlová odpoveď voči NATO a Iskandery pre Minsk – o čom hovorili Putin a Lukašenko

MOSKVA – Rusko a Bielorusko sú pripravené prijať všetky opatrenia na uspokojenie potrieb svetových trhov vzhľadom na prerušenie dodávok potravín a hnojív. Hovorilo sa o tom na sobotňajšom rokovaní prezidentov Ruska a Bieloruska Vladimíra Putina a Alexandra Lukašenka v Petrohrade, v deň 30. výročia nadviazania diplomatických vzťahov medzi krajinami.

slovakia

left justify in out

Počas rozhovorov Lukašenko požiadal Putina, aby zvážil možnosť zrkadlovej reakcie na lety NATO s jadrovými zbraňami v blízkosti hraníc s Bieloruskom, na čo ten poznamenal, že zatiaľ to nie je potrebné. Bezpečnosť Bieloruska bude zabezpečená okrem iného aj vďaka komplexom Iskander-M preneseným ruskou stranou, poznamenal ruský líder.

 

Otázka hnojív a potravín 

 

Moskva a Minsk sú pripravené urobiť všetko potrebné, aby uspokojili potreby svetových trhov v prípade prerušenia dodávok potravín a hnojív. Prezident Ruskej federácie poukázal aj na rast obchodu medzi oboma krajinami – vlani vzrástol o viac ako tretinu na viac ako 38 miliárd dolárov a tento nárast pokračuje aj v prvých štyroch mesiacoch tohto roka.

 

Lukašenko zároveň upozornil na skutočnosť, že Moskva a Minsk nemajú problémy s dodávkami obilia ani hnojív na trh. Putin pripomenul, že minulý rok Rusko dodalo na svetové trhy viac ako 40 miliónov ton obilia. „Tento poľnohospodársky rok – do budúceho leta – budeme pripravení dodať pravdepodobne viac ako 50 miliónov ton,“ uviedol.

 

Zdôraznil, že krajiny sú najväčšími dodávateľmi hnojív na svetový trh. Putin poznamenal, že 15 % svetového obchodu a 25 % pre niektoré druhy hnojív je veľmi významné množstvo.

 

Spoločné projekty 

 

Putin oznámil možnosť zorganizovať v Bielorusku výrobu produktov nahrádzajúcich dovoz pomocou úverových prostriedkov. Vláda podľa neho súhlasí s tým, že časť týchto zdrojov by mali a môžu použiť bieloruské podniky na to, aby mohli vyrábať produkty pre trhy tretích krajín.

 

Prečítajte si napríklad: Kto nahradí Putina? Vieme odpoveď!

 

Bielorusko zasa vyzvalo Rusko na realizáciu 15 veľkých spoločných projektov v oblasti substitúcie dovozu a ruská strana ich schválila.

 

Konfrontácia s Poľskom a Litvou 

 

Bielorusko je znepokojené konfrontačnou politikou, ktorú presadzujú orgány Litvy a Poľska, zdôraznil bieloruský líder na stretnutí.

 

„Veľmi nás stresuje situácia a politika našich susedov. Veď vy to viete, že ide o vedenie Poľska a vedenie Litvy. Politika v konfrontáciách. Aj vy ich máte dosť, najmä na Ukrajine. V poslednom čase je väčšina žoldnierov, ako vidíme, z Poľska. Nerozumiem, načo to potrebujú, túto konfrontáciu, ale je jasné, že im stoja za chrbtom, tlačia na nich a podobne. Ich politika je hnusná, správanie je agresívne,“ povedal Lukašenko.

 

Negatívne zhodnotil rozhodnutie Litvy zakázať tranzit ruského tovaru do Kaliningradu s tým, že tieto akcie sú podobné vyhláseniu vojny.

 

Reakcia na výcvikové lety NATO 

 

Spojené štáty americké skladujú v Európe 200 kusov jadrovej taktickej munície, najmä atómových bômb, v šiestich európskych krajinách – členoch severoatlantického bloku NATO, na ich použitie je pripravených 257 lietadiel, uviedol Putin a zdôraznil, že tieto americké zbrane sa nachádzajú mimo USA.

 

Zároveň podľa hlavy ruského štátu zatiaľ netreba zrkadlovo odpovedať na cvičné lety lietadiel NATO s jadrovými hlavicami pri bieloruských hraniciach.

 

Iskander-M a modernizácia Su-25 

 

Ruská federácia v najbližších mesiacoch presunie do Bieloruska komplexy Iskander-M, ktoré môžu využívať balistické aj riadené strely, informoval Putin. Okrem toho navrhol dovybaviť v ruských továrňach útočné lietadlá Su-25 ktoré má Bielorusko. Prezident Ruskej federácie poznamenal, že bieloruská armáda je vyzbrojená pomerne veľkou skupinou lietadiel Su-25.

 

Lukašenko informoval, že sa spolu s Putinom zúčastní na Fóre regiónov Bieloruska a Ruskej federácie a taktiež plánuje Bielorusko v blízkej budúcnosti zvýšiť svoj status v Šanghajskej organizácii spolupráce, pričom počíta s podporou Ruska v tejto veci. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies