Zriadenie logistickej základne NATO v Poprade nie je isté

NETKY.SK • 9 September 2014, 12:04 • 2 min
Zriadenie logistickej základne NATO v Poprade nie je isté

BRATISLAVA - Zriadenie logistickej základne NATO v Poprade nie je isté. Ako uviedla hovorkyňa rezortu obrany Martina Balleková, ponuka multifunkčnej logistickej základne je len jedným z príspevkov, ktoré Slovensko Aliancii na minulotýždňovom summite vo Walese ponúklo.

slovakia

left justify in out

"O prijatí nových zamestnancov či o rozširovaní je v súčasnosti predčasné hovoriť, pretože ponuku, ktorú prezentoval Aliancii vedúci delegácie na summite vo Walese v prvom rade musia posúdiť vojenské autority NATO," povedala Balleková.

 

Na záver summitu NATO v Newporte prezident Andrej Kiska informoval, že Slovensko nebude do roku 2016 znižovať rozpočet na obranu a do roku 2020 bude tento rozpočet zvyšovať tak, že dosiahne výšku priemeru v krajinách Severoatlantickej aliancie, ktorá predstavuje 1,6 percenta HDP. Slovensko okrem toho plánuje dať 20 percent rozpočtu obrany na modernizáciu ozbrojených síl. Dôsledkom diania na Ukrajine bolo aj prijatie Akčného plánu pripravenosti NATO, ktorý má slúžiť na účinnú a rýchlu ochranu jeho členských štátov pred hrozbami.

 

Slovensko sa na akčnom pláne plánuje podieľať napríklad zriadením logistického centra NATO v Poprade, ktorý by mal slúžiť aj na prepravu munície. SR chce tiež posilniť svoju prítomnosť na vojenskom veliteľstve v Štetíne a Aliancii ponúklo využívanie letísk v Sliači a Lešti. V rámci akčného plánu sa bude Slovensko podieľať aj na zintenzívnení vojenského spravodajstva a slovenská armáda bude školiť ukrajinských odmínovačov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona