Zreštaurovali viac ako 400-ročnú bránu do cintorína Frauenberg

NETKY.SK • 18 Október 2010, 07:52 • 2 min
Zreštaurovali viac ako 400-ročnú bránu do cintorína Frauenberg

Zreštaurovali viac ako 400-ročnú bránu do cintorína Frauenberg

slovakia

left justify in out

img

Zreštaurovanú, viac ako 400-ročnú bránu cintorína Frauenberg v Banskej Štiavnici odovzdali v týchto dňoch po niekoľko mesiacov trvajúcich prácach. Občianske združenie Spolok Banská Štiavnica 91 získal na jej obnovu 7000 eur z Nadácie VÚB Banky.
Brána stojí v tesnej blízkosti neskorogotického kostola Panny Márie Snežnej z roku 1512, ktorý je jedným z najvýznamnejších príkladov neskorej gotiky na Slovensku.
"Predpokladá sa, že vstupnú bránu postavili v roku 1580, keď bol kostol zväčšený a cintorín zároveň s výstavbou mestského opevnenia ohradili múrom," povedala TASR zástupkyňa združenia Katarína Vošková.
V roku 1910 bol vstup do cintorína zabezpečený kovovou bránou z dielne známeho banskoštiavnického umeleckého kováča a zámočníka Karola Fizélyho.
Obnovu brány realizoval reštaurátor Ján Fečo, ktorý okrem iného odkryl aj text na dvoch kamenných doskách. "Podľa prvých obhliadok odborníkov text nesúvisí s bránou, kamene boli do nej zrejme len vložené," uviedol pre TASR.
Brána bola zreštaurovaná ako celok - obnovil sa kamenný vstupný portál, reliéf Ukrižovania, kamenné epitafy, pôvodné renesančné omietky s maľovaným kvádrovaním, kovová brána aj šindľová strieška.
Združenie sa podľa Voškovej chce aj v budúcnosti pokúšať o obnovu ďalších pamiatok v meste a žiadať donodrov o finančné príspevky.


Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies