Zremixovaný hit Karola Duchoňa S úsmevom v podaní Roberta Buriana ovláda festivaly

NETKY.SK • 10 August 2021, 11:00 • 2 min
Zremixovaný hit Karola Duchoňa S úsmevom v podaní Roberta Buriana ovláda festivaly

Robert Burian reštartoval legendárny slovenský hit! Originálnemu hlasu Karola Duchoňa v piesni S úsmevom pripravil moderný hudobný podklad. Nadčasová melódia a text vystihujúci život skvelého speváka a bohéma si v modernom šate získali nových fanúšikov aj na aktuálnych letných festivaloch.

slovakia

left justify in out

Remix skladby Karola Duchoňa S úsmevom nadväzuje na úspešný remix V období dažďa, ktorý Robert Burian predstavil v máji tohto roka.

 

 

„Na môj hudobný život mala vždy veľký vplyv slovenská tvorba. Hlavne tá, ktorá vznikala ešte v minulom storočí. Dodnes ma fascinuje, ako sa napríklad v 60. a 70. rokoch zišli hudobníci, spojili energie a vznikli z toho legendárne hity. Stále tu sú a myslím si, že aj navždy budú,“ povedal slovenský producent Robert Burian.

 

img

 

Prečítajte si tiež: Dnes má premiéru nový videoklip Veroniky Nízlovej s názvom Nechám sa viesť

 

Venuje sa elektronickej tanečnej hudbe, pričom väčšinu svojej tvorby vydáva v zahraničných vydavateľstvách. Remixy slovenských legendárnych hitov sú súčasťou spolupráce s tradičným slovenským vydavateľstvom Opus. To už v minulosti odsúhlasilo Burianovi upraviť skladby od Modusu, Richarda Müllera či Mekyho Žbirku. Remix skladby 22 dní sa nedávno objavil aj v záverečnej scéne vo filme Na značky! režisérky Márie Pinčíkovej.

 

img

 

„Tieto legendárne hity ma čím ďalej tým viac oslovujú. Tak som cítil, že raz príde aj v mojom živote obdobie, kedy si poviem, že sa pustím do remixov. Nenechalo na seba dlho čakať a vznikol remix V období dažďa. Pochvala od Mariky Gombitovej bola pre mňa obrovská pocta a zároveň pozitívna energia do ďalšej tvorby,“ povedal Burian.  Je presvedčený, že obdobie leta si väčšina z nás spája s dobrou náladou, úsmevom a zábavou, preto voľba ďalšieho remixu padla práve na skladbu S úsmevom.

 

Príprava remixu tentoraz nešla úplne hladko. „Bola to pre mňa doteraz asi najväčšia výzva. Musel som napísať noty, rozanalyzovať použité nástroje z pôvodnej nahrávky, do najvyššej možnej miery oddeliť modernými nástrojmi spev od hudby, následne to celé ‚vyčistiť‘ a potom vytvoriť kompletne nový hudobný podklad. Bol to náročný proces, ale stálo to za to.“

 

img

 

Zaujímavosťou je, že aj autor skladby S úsmevom Pavol Zelenay v knihe Posledný bohém (Silvia Lispuchová, Alena Horváthová-Čisáriková, 2020, Ikar) spomína, že pôsobil podobne ako R. Burian v oblasti tanečnej hudby. „Ako autor som celkom samozrejme sledoval jej vývin a formy. Zaujímali ma predovšetkým jej metro-rytmické štruktúry.“ 

 

„V spolupráci s ďalším mladším rozhlasovým kolegom a textárom Ľubošom Zemanom sme vytvorili pieseň S úsmevom, samozrejme‚ ušitú opäť pre Karola Duchoňa. Dirigent Vlado Valovič sa podujal na jej umeleckú realizáciu pre akýsi televízny program, v ktorom účinkoval so svojím V. V. systémom.

 

Skladbu upravil Alois Bouda a súčasťou sa stali aj vokály Beziniek v štýle Philly Soulu. Pavol Zelenay skladbu S úsmevom označuje za svoju najúspešnejšiu, hrá sa dodnes, aj po 44 rokoch, spievajú ju aktuálne skupiny, napríklad Polemic, objavila sa vo filme 38 a pri pôrode si ju spievala aj operná diva Adriana Kučerová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies