Zrelé ríbezle si možno zameniť s lykovcom jedovatým, spôsobuje vážnu otravu

NETKY.SK • 14 Júl 2015, 15:07 • 2 min
Zrelé ríbezle si možno zameniť s lykovcom jedovatým, spôsobuje vážnu otravu

BRATISLAVA - Lekári sa na Slovensku každoročne stretávajú s prípadmi otravy lykovcom jedovatým, ktorý sa podobá zrelým ríbezliam.

slovakia

left justify in out

"Požitie päť až osem plodov u detí a 10-12 plodov u dospelých môže spôsobiť veľmi vážnu otravu," upozorňuje vedúca Národného toxikologického informačného centra Univerzitnej nemocnice Bratislava Silvia Plačková.

 

Vo všetkých častiach tejto rastliny sa nachádza jedovatá živica mezerín. Lykovec jedovatý možno od ríbezlí rozoznať napríklad podľa listov. Na rozdiel od ríbezľového kríka má striedavé kopijovité listy a jeho plody nerastú v strapcoch, ale okolo stonky. „Chutia štipľavo," približuje Plačková.

 

Po požití začnú človeka páliť ústa, hltan, môže sa dostaviť nevoľnosť, vracanie, hnačka s krvou či bolestivé močenie. V závažných prípadoch môže prísť k poruchám srdcovej činnosti a obehu, poškodeniu obličiek, kŕčom, poruchám dýchania, či začervenaniu kože a pľuzgierom.

 

"Po požití akejkoľvek časti lykovca jedovatého skúste vyvolať vracanie, užite 10 až 20 rozdrvených tabliet aktívneho uhlia a vypite max 1 dcl tekutiny. Vyhľadajte lekársku pomoc. Poradíme aj my v centre," hovorí Plačková. Národné toxikologické informačné centrum UNB ponúka nepretržitú konzultačnú linku pre prípady akútnych intoxikácií na čísle 02/54 774 166.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies