Zrekonštruovaný Budatínsky park sprístupnili verejnosti

NETKY.SK • 6 September 2010, 07:23 • 2 min
Zrekonštruovaný Budatínsky park sprístupnili verejnosti

Zrekonštruovaný Budatínsky park sprístupnili verejnosti

slovakia

left justify in out

img

Symbolickým zasadením posledného stromu do centrálnej aleje dnes otvorili zrekonštruovaný Budatínsky park v areáli Budatínskeho hradu v Žiline.
Predseda Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Juraj Blanár pri príležitosti otvorenia uviedol, že finančné prostriedky na rekonštrukciu parku získal samosprávny kraj prostredníctvom projektu cezhraničnej spolupráce Poľsko – Slovenská republika vo výške 686.671 eur a z vlastných prostriedkov investoval 235.000 eur.
Doplnil, že v parku je nasadených 61 nových stromov a 750 nových kríkov. "Boli vyrezané choré stromy a tie, čo sem nepatrili. Obnovená bola unikátna lipová aleja, sú tu lavičky či náučný chodník. V budúcnosti je náš záujem prepojiť Budatínsky park s hradom Strečno. Či už cyklistickou alebo aj pešou trasou. Národná kultúrna pamiatka Budatínsky park bola vždy miestom oddychu Žilinčanov a chceme, aby sa ním opäť stala," skonštatoval Blanár.
Podľa Borisa Schuberta, riaditeľa Považského múzea (PM) v Žiline, ktoré spravuje areál Budatínskeho hradu, nie je revitalizácia parku ukončená. "Park je živý organizmus. Starostlivosť, postupné dosádzanie a dopracovávanie parku nás ešte len čaká. A bude spojené aj s množstvom sprievodných aktivít. Na jednej strane je individuálna, rekreačná funkcia parku. Ľudia sem môžu prísť, relaxovať, poprechádzať sa. Ale v rámci nášho kalendária plánujeme organizovať aj široké spektrum rôznych kultúrnych a spoločenských podujatí. Chceme, aby park opätovne ožil, aby sem prišli Žilinčania, ale aj obyvatelia z okolia," uviedol Schubert.
Revitalizácia parku je iba jednou z etáp rekonštrukcie celého Budatínskeho hradu. "Táto etapa je úspešne za nami a teraz budeme pokračovať hradom. V rámci regionálneho operačného programu sa nám podarilo získať prostriedky na jeho rekonštrukciu. Museli sme ju rozdeliť na etapy, pretože objem financií je veľký. Takže v prvej etape budeme rekonštruovať strechy a vežu Budatínskeho hradu," dodal Schubert.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies