Zrekonštruované Európske múzeum v Schengene je opäť prístupné verejnosti

NETKY.SK • 4 Apríl 2017, 09:08 • 2 min
Zrekonštruované Európske múzeum v Schengene je opäť prístupné verejnosti

LUXEMBURG - Po rozsiahlej rekonštrukcii, ktorá trvala takmer rok, opäť otvorili pre verejnosť Európske múzeum v luxemburskom Schengene, v ktorom sa nachádza stála expozícia venovaná Európskej únii a schengenskej dohode.

slovakia

left justify in out

Úrady pristúpili k obnove ešte pomerne nového muzeálneho objektu po tom, ako sa vlani v máji zrútil strop vo výstavnej miestnosti. Podľa odborníkov nehodu zavinilo opotrebovanie stropného obloženia spôsobeného koróziou. Múzeum pritom pôvodne otvorili len v júni 2010, pri príležitosti 25. výročia podpísania schengenskej dohody.

 

Od vlaňajšieho pádu stropu bolo múzeum uzavreté a prechádzalo kompletnou rekonštrukciou, do ktorej bolo zahrnuté aj priľahlé bistro.

Renovačné práce trvali o trochu dlhšie, než sa pôvodne plánovalo, ale múzeum napokon v marci znovuotvorilo svoje brány pre domácich i zahraničných návštevníkov, informovalo internetové vydanie denníka Luxemburger Wort.

 

V rámci rekonštrukcie bol v budove nainštalovaný aj nový audiosystém využívajúci najmodernejšie technológie.

Pre verejnosť je staronové múzeum otvorené každý deň od 10.00 do 18.00 h. Okrem stálej expozície sa v ňom nachádza aj informačné centrum dokumentujúce fungovanie Európskej únie. Vstup do múzea je pre individuálnych návštevníkov bezplatný a samozrejmosťou je bezbariérový prístup.

 

Schengenská dohoda bola podpísaná 14. júna 1985. Prvých päť signatárov - Francúzsko, Spolková republika Nemecko a štáty Beneluxu - ju uzatvorilo v blízkosti luxemburskej vinohradníckej obce Schengen, ktorá dala dohode a systému i dnešný názov. K podpisu dokumentu došlo na palube lode Princesse Marie-Astrid na rieke Moselle v schengenskom prístave.

 

K úplnému zrušeniu hraničných kontrol najskôr medzi siedmimi štátmi EÚ - pôvodných päť signatárov plus Španielsko a Portugalsko - došlo 26. marca 1995, keď bol uvedený do činnosti schengenský informačný systém prvej generácie. V súčasnosti má schengenský priestor 26 členov, prevažne členských krajín EÚ ale aj viacerých nečlenských štátov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies