Zrekonštruovaná Reduta je krásny stánok hudby a umenia

NETKY.SK • 27 Január 2012, 07:58 • 2 min
Zrekonštruovaná Reduta je krásny stánok hudby a umenia

Zrekonštruovaná Reduta je krásny stánok hudby a umenia - Kultúra Vo štvrtok večer (26. 1.

slovakia

left justify in out

img

Vo štvrtok večer (26.1.) po rekonštrukcii slávnostne otvorili budova bratislavskej Reduty, v ktorej má sídlo Slovenská filharmónia. Medzi hosťami boli aj najvyšší ústavní činitelia – prezident Ivan Gašparovič, predseda NR SR Pavol Hrušovský a premiérka Iveta Radičová.
      V otváracom koncerte uviedla Slovenská filharmónia, Slovenský filharmonický zbor a sólisti Simona Houda-Šaturová (soprán), Terézia Kružliaková (alt), Ľudovít Ludha (tenor), Peter Mikuláš (bas) pod taktovkou šéfdirigenta SF Emmanuela Villauma Symfóniu č. 9 d mol op. 125 Ludwiga van Beethovena. Záverečné standing ovation patrilo skvelému výkonu umelcov pod vedením svetovo uznávaného šéfdirigenta, zároveň podľa návštevníkov bolo aj odmenou pre realizátorov obnovy tejto kultúrnej pamiatky. 
      "Bol som veľmi zvedavý, ako rekonštrukcia dopadla. Je to dobrý pocit prísť a vidieť, že sa opäť niečo podarilo, a vrchol všetkého – pekný koncert, to do budúcna dáva ozaj veľmi krásnu reprezentáciu pre Slovensko, pretože som presvedčený, že sem budú chodiť tak ako vždy umelci z celého sveta a teším sa nato. Kultúra je reprezentantom nielen národa ale aj štátu a myslím si, že náš mladý štát si zaslúži takúto reprezentáciu. Mrzí ma len, že to tak dlho trvalo, kým sme sa rozhodli, že z Reduty urobíme  znova krásny stánok hudby a umenia. Ale teším sa, že sa to podarilo," povedal exkluzívne pre TASR po koncertnej premiére prezident Ivan Gašparovič. 
      "Som veľmi rada, že rekonštrukcia dopadla takto nádherne. Každého to očarí, sama som stavbárka a môžem povedať, že tu bolo urobené veľa práce s veľkou kvalitou, takže bol to zážitok dvojitý – nádherný koncert v nádhernom prostredí. Ďakujem všetkým za takýto krásny večer," dodala pre TASR manželka prezidenta Silvia Gašparovičová.
      V apríli 2009 musela Slovenská filharmónia pre havarijný stav opustiť priestory Reduty. Po tridsiatich troch mesiacoch sa včera večer vrátila do svojho stánku. "Obidva dátumy sú historické s tým, že ten prvý mal nádych smútku a ten druhý je radostný. Sme radi, že sa vraciame do profesionálnych podmienok, tie sú až príliš dobré. V prípade koncertnej sály si znova musíme zvykať na nádhernú a zvučnú akustiku, čo je rozdiel oproti akustike divadelnej, ale veľmi radi to urobíme, zhodnotil návrat generálny riaditeľ Marian Lapšanský. 
      "Je to úžasný pocit, už pri skúške a generálke som cítila zo všetkých členov zboru vzrušenie, aká je tu atmosféra, aká je tu klíma a to, že sme v novom prostredí. Myslím si, že Beethovenova 9. Symfónia s Ódou na radosť dala tomu absolútny punc, bol to veľmi vhodne vybraný titul," pridala svoj názor zbormajsterka Slovenského filharmonického zboru Blanka Juhaňáková.   
      Stavebné práce na rekonštrukcii budovy Reduty sa začali v decembri 2009, zhotoviteľom stavby je spoločnosť ViOn, a. s., Zlaté Moravce, projekt na rekonštrukciu budovy vytvoril autorský kolektív architekta Gabriela Drobniaka. Subdodávateľom je firma Villard pod vedením akademického sochára Vladimíra Višvádera, ktorá sa špecializuje na reštaurovanie a obnovu historických budov a pamiatok. Rekonštrukcia bola realizovaná v náklade 30 mil. eur, pričom pôvodne bola pre rekonštrukciu objektu schválená suma 37,8 mil. eur. Koncertná sála má po obnove kapacitu 720 miest, malá sála 220 miest. 

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona