Zrážky medzi indickou políciou a členmi sekty si vyžiadali najmenej 24 mŕtvych

NETKY.SK • 3 Jún 2016, 10:43 • 2 min
Zrážky medzi indickou políciou a členmi sekty si vyžiadali najmenej 24 mŕtvych

MATHURA - Najmenej 24 ľudí prišlo o život a ďalšie desiatky utrpeli zranenia pri zrážkach medzi políciou a členmi sekty v posvätnom hinduistickom meste Mathura ležiacom na severe Indie. Oznámila to dnes televízia BBC.

slovakia

left justify in out

Násilnosti vypukli vo štvrtok večer, keď sa stovky policajtov na základe súdneho príkazu pokúsili vypratať park, ktorý dva roky nelegálne okupovali členovia náboženskej sekty. Medzi zabitými sú aj dvaja príslušníci polície.

 

Vláda štátu Uttarpradéš nariadila vyšetrovanie udalostí v Mathure, ktorá je podľa hinduistickej tradície rodiskom boha Krišnu.

 

Podľa správ miestnej polície sa v parku zhromaždilo asi 3000 ľudí s cieľom zabrániť jeho vyprataniu. Niektorí demonštranti údajne začali strieľať na policajtov, ktorí následne spustili paľbu ostrými nábojmi.

 

Niekoľko obetí zahynulo následkom streľby, 11 ľudí však zomrelo v dôsledku výbuchu plynovej bomby, ktorú protestujúci používali na varenie, a následného požiaru. Vo väzbe skončilo viac ako 370 ľudí podozrivých z účasti na násilnostiach. Viac ako 100 osôb utrpelo zranenia, uviedla agentúra AP.

 

Polícií sa napokon podarilo dostať situáciu pod kontrolu, pričom zhabala množstvo strelných zbraní.

Pôvodne náboženský protest v parku v Mathure prerástol do politického hnutia požadujúceho zmeny v indickej ústave. V tamojšom stanovom tábore žilo niekoľko tisíc mužov, žien i detí. Okrem iného vyzývali na zrušenie funkcií indického premiéra a prezidenta a na výrazné zníženie cien benzínu.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies