Zrážka vlakov v Bavorsku: Nešťastie vyšetrujú ako ľudské zlyhanie, začali stíhať výpravcu!

NETKY.SK • 16 Február 2016, 16:52 • 2 min
Zrážka vlakov v Bavorsku: Nešťastie vyšetrujú ako ľudské zlyhanie, začali stíhať výpravcu!

BAD AIBLING - Vlakové nešťastie v juhonemeckom meste Bad Aibling, pri ktorom 9. februára zahynulo 11 ľudí a viac než 80 ďalších utrpelo zranenia, bolo podľa vyšetrovateľov ľudským zlyhaním.

slovakia

left justify in out

Prokuratúra začala trestné konanie proti 39-ročnému výpravcovi, uviedol na dnešnej tlačovej konferencii v kúpeľnom meste v Hornom Bavorsku prokurátor Wolfgang Giese. Kompetentný výpravca podľa neho pôvodne výsluch v súvislosti s tragickou zrážkou dvoch vlakov odmietal, neskôr však svedčil.
"Pokiaľ by (výpravca) konal podľa predpisov, vlaky by sa nezrazili," povedal Giese.

 

Tridsaťdeväťročného výpravcu začali stíhať pre podozrenie z neúmyselného zabitia, ublíženia na tele a z "nebezpečného zásahu do železničnej dopravy", uviedla agentúra DPA.

 

"Pokiaľ by (výpravca) konal podľa služobných predpisov, vlaky by sa nezrazili," povedal na dnešnej tlačovej konferencii Wolfgang Giese z prokuratúry v bavorskom meste Trauenstein.

 

Totožnosť výpravcu nebola zverejnená v súlade s nemeckými zákonmi na ochranu súkromia. Muž najskôr odmietal vypovedať, avšak neskôr sa priznal ku krokom, ktoré 9. februára zavinili čelnú zrážku vlakov.

 

Prokuratúra zdôraznila, že nevidí dôvod na vzatie výpravcu do väzby, keďže jeho konanie nebolo zámerné, ale zavinené nedbalosťou. Nepreukázala sa uňho konzumácia alkoholu ani iných nepovolených látok.

 

Vlakové nešťastie, pri ktorom zahynulo 11 ľudí a viac než 80 ďalších utrpelo zranenia, bolo podľa vyšetrovateľov zavinené ľudským zlyhaním. Nenašli sa žiadne dôkazy, že by k zrážke vlakov prispela technická porucha.

 

Z trate stále odstraňujú zvyšky zdemolovaných vlakov a zatiaľ nie je jasné, kedy ju opäť otvoria pre železničnú dopravu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona