Zranený český vojak v Afganistane absolvoval druhú operáciu, jeho stav je vážny

NETKY.SK • 9 Júl 2014, 12:13 • 2 min
Zranený český vojak v Afganistane absolvoval druhú operáciu, jeho stav je vážny

PRAHA - Tridsaťdeväťročný rotmajster Armády ČR, ktorý v utorok prežil s vážnymi zraneniami samovražedný útok Talibanu neďaleko vojenskej základne Bagrám v Afganistane, pri ktorom zahynuli štyria jeho kolegovia, absolvoval v noci nadnes v americkej nemocnici na základni už druhú náročnú operáciu a počas dneška ho čaká tretia. Podľa náčelníka generálneho štábu Armády ČR Petra Pavla bude jeho prevoz do vlasti možný, ak nenastanú žiadne komplikácie, asi o dva týždne.

slovakia

left justify in out

Náčelník generálneho štábu to uviedol pred stretnutím s premiérom Bohuslavom Sobotkom a ministrom obrany Martinom Stropnickým.

 

"Zranenia vojaka sú veľmi vážne, pretože bol v epicentre výbuchu. Je v podstate zázrak, že prežil. Mal veľkú dávku šťastia," povedal Pavel. Dodal, že vojaka čakajú po dvoch "veľmi ťažkých a dlhých operáciách" ďalšie. "Prognóza je zatiaľ relatívne priaznivá. Jeho zdravotný stav vykazuje známky zlepšenia, ale predsa len rozsah zranení ešte neoprávňuje k optimistickým záverom, že všetko dobre dopadne," citoval ho server iDnes.cz.

 

Stropnický vo vysielaní Rádiožurnálu Českého rozhlasu uviedol, že "je to zhodou okolností vojak, ktorý má najväčšiu rodinu, má tri malé deti a manželku". Minister nevylúčil, že vojakovi zostanú trvalé následky.

 

Podľa Petra Pavla má americká armáda drastický obrazový záznam z miesta výbuchu, ktorý je síce tajný, ale české vyšetrujúce orgány sa s ním môžu oboznámiť. 

 

Dnes večer odletí do Afganistanu český vojenský špeciál s piatimi vojakmi, ktorí nahradia štyri obete a zraneného vojaka. Späť špeciál privezie vo štvrtok popoludní telesné pozostatky obetí. Po prílete sa na letisku Praha-Kbely uskutoční krátky smútočný ceremoniál s vojenskými poctami. 

 

Česká vláda dnes tiež môže rozhodne o vyhlásení štátneho smútku.

 

Okrem štyroch Čechov zahynula pri útoku aj skupina afganských civilistov. Podľa Armády ČR bolo afganských obetí sedem, z toho jedno dieťa. Asistenčná misia v Afganistane však uvádza najmenej 12 afganských obetí vrátane desiatich detí, napísali Novinky.cz.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies