Zraneného jaskyniara by mali z podzemia vyslobodiť do konca týždňa

NETKY.SK • 10 Jún 2014, 12:14 • 2 min
Zraneného jaskyniara by mali z podzemia vyslobodiť do konca týždňa

MARKTSCHELLENBERG - Zraneného nemeckého jaskyniara, ktorý uviazol v hĺbke 1000 metrov v jaskyni Riesending v Berchtesgadenských Alpách, by mali zachrániť do konca týždňa. Informovala dnes o tom tlačová agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Päťdesiatdvaročný jaskyniar zo Stuttgartu sa v noci na nedeľu s dvoma spoločníkmi pohyboval v najhlbšej a najdlhšej jaskyni Nemecka. Pri zosuve kamenia utrpel poranenie hlavy a krvácal; jeho spoločníkom sa podarilo uniknúť bez zranení.
      

Na miesto nešťastia má dnes prísť švajčiarsky tím so skúsenosťami so záchranou ľudí pod zemou. Podľa informácií bavorskej horskej služby by sa záchranná akcia mohla skončiť za tri až päť dní.
      

Zraneného muža chcú na etapy presunúť cez päť stanovíšť, ktoré v jaskyni vytvorili smerom k východu. Je v lepšom stave, ako sa pôvodne predpokladalo. Chvíľami dokáže dokonca stáť a je pri zmysloch. Predtým sa predpokladalo, že ho môžu transportovať len poležiačky.
      

Jaskyňa Riesending je považovaná za zložitú pre pohyb speleológov. Pozostáva z obrovských šácht, veľkých podzemných hál a jazier, ako aj úzkych stiesnených priestorov, ktoré sa musia zdolávať horolezeckou technikou.
      

Ide o najväčšiu jaskyňu Nemecka, ktorá má 19,2 kilometra dlhú sieť chodieb, siahajúcich do hĺbky 1148 metrov pod zemou. Jaskyňu objavili v roku 1995 pri topografických meraniach.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona