Žralok belavý má najsilnejší zhryz spomedzi všetkých žralokov

NETKY.SK • 12 Október 2012, 13:05 • 2 min
Žralok belavý má najsilnejší zhryz spomedzi všetkých žralokov

Žralok belavý má najsilnejší zhryz spomedzi všetkých žralokov - Cestovanie Spomedzi všetkých druhov žralokov má v pomere k veľkosti najsilnejší zhryz žralok belavý (Carcharhinus leucas). Čeľuste dospelých jedincov tohto druhu dokážu vyvinúť silu až 6000 n

slovakia

left justify in out

img

Spomedzi všetkých druhov žralokov má v pomere k veľkosti najsilnejší zhryz žralok belavý (Carcharhinus leucas). Čeľuste dospelých jedincov tohto druhu dokážu vyvinúť silu až 6000 newtonov. Zistil to americko-nemecký vedecký tím, ktorý výsledky svojho výskumu zverejnil v časopise Zoology.

Vedci skúmali trinásť druhov žralokov a im príbuzných chimér vrátane žraloka bieleho (Carcharodon carcharias). Na zistenie sily ich zhryzu najprv skúmali ich čeľustné svaly a potom vypočítali, akú silu dokážu vyvinúť. Nakoniec pomocou matematických modelov odstránili efekt veľkosti tela, na základe čoho mohli porovnať skutočné hodnoty zhryzu jednotlivých druhov. "Očakávali sme, že najsilnejší zhryz budú mať veľké žraloky ako žralok kladivohlavý, biely, tigrí a belavý, ktoré sú na vrchole potravného reťazca. Tieto druhy obvykle lovia delfíny, korytnačky a iné žraloky, čiže potrebujú vyvinúť na ich usmrtenie väčšiu silu. Vôbec najsilnejší zhryz má prekvapivo práve žralok belavý. Náš výskum však tiež ukázal, že aj menšie druhy ako sú chiméry, majú v pomere k svojej veľkosti silný zhryz, pravdepodobne pre to, aby dokázali rozdrviť tvrdé schránky ulitníkov," uviedla Maria Habegger z University of South Florida. 

Odborníci však zatiaľ nevedia, prečo majú žraloky belavé taký silný zhryz. Ten je totiž omnoho silnejší, než je potrebné na zabitie ich koristi. Jednou z možností je, že žraloky potrebujú vyvinúť takú veľkú silu, aby dokázali preraziť pancier korytnačiek. Iným dôvodom môže byť fakt, že silnejší zhryz je efektívnejší pri love v kalných vodách, ktoré žraloky belavé často obývajú. "V prostredí so zníženou viditeľnosťou je lov koristi náročnejší než v priezračnej vode. Takže keď sa vám už podarí niečo chytiť, tak je dôležité, aby ste si túto korisť dokázali aj udržať a neprišli o ňu," dodala Habegger. 

Zdroj: SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona