Zrak mu vrátila slina

NETKY.SK • 31 Máj 2021, 07:44 • 2 min
Zrak mu vrátila slina

Predstava o tom, ako by sa mal správať svet, je každému prirodzená. Vie sa, že ľudstvo je zvyknuté na isté pravidlá, a pokiaľ ich nejaký odvážlivec nedodržiava či si nebodaj vytvorí vlastné, považuje sa nielen za drzého, ale aj nanajvýš čudného.

slovakia

left justify in out

Aj Ježiš, hoci bol jediným synom Boha, ktorý navyše najlepšie poznal vôňu neba a priniesol ju na zem, čelil kritike pre jeho postoj k tradícii. Vtedajšia spoločnosť sa domnievala, že nemá v úcte obyčaje a je príliš rebelsky naladený. V skutočnosti však jeho pozemský príbeh prináša dôkaz, že ak niečo prebieha inak, nemusí to byť nič zlé. Naopak, niekedy je to dokonca lepšie a nezabudnuteľné.

 

img

 

Slepý muž
Ježiš kadesi prechádzal a všimol si istého slepého muža. Koniec koncov stávalo sa to často, všade sa nachádzal ktosi chorý či inú pomoc potrebujúci jedinec.


Slepý muž bol žobrák, tak ho poznalo aj okolie a nikto, dokonca ani on sám neočakával, že by do jeho života vtrhla akákoľvek zmena.


O Ježišovi sa verejne hovorilo ako o tom, koho prítomnosť stačí na uzdravenie, preto po ňom často ktosi vykrikoval alebo sa ho snažil dotknúť. Onen muž však nič neprejavil, nijako na seba neupútaval pozornosť. Ježiš sa pri ňom pozastavil bez toho, aby ho o to ktokoľvek žiadal a jeho nasledovateľom bolo úplne zrejmé, čo sa bude diať. Áno, ďalší zázrak!

 

img

 

Slina
Pri iných príležitostiach, keď Ježiš daroval zdravie, robil to buď slovom, dotykom alebo iným spôsobom, ktorý sa ľahko zapamätal. Teraz sa však sklonil k zemi a napľul na ňu. A ako keby už to nebolo dosť zvláštne, zo sliny vytvoril blato a potrel ním mužove oči. 

 

Napokon mu prikázal, aby išiel a umyl sa v rybníku Siloe. Muž bez nadbytočných otázok skutočne vstal a vydal sa splniť pokyny. Umyl sa, a akonáhle sa to stalo, zrak sa mu prečistil a on videl. Slepotou trpel od narodenia, a aj preto sa náhle prezretie roznieslo v rečiach široko-ďaleko. Ľudia sa čudovali, nechcelo sa im veriť, že chýr je pravdivý.

 

img


Spôsob vykonania zázraku bol síce nevídaný, avšak na jeho konci na tom nezáležalo. Bolo to nepravdepodobné a vzbudzujúce úsmev? Možno, ale to ešte neznamená, že sa tomu dá pripísať čosi zlé. Keď sa niečo nedeje podľa plánu, netreba sa báť. Ak čakať, tak potom dobro. Ak veriť, tak potom v nádeji. Ak dôverovať, tak potom Bohu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies