ZPH 2014: Slovenskí paralympionici sa vrátili zo Soči so 7 medailami

NETKY.SK • 17 Marec 2014, 20:00 • 2 min
ZPH 2014: Slovenskí paralympionici sa vrátili zo Soči so 7 medailami

BRATISLAVA - Najúspešnejšou slovenskou športovkyňou v Soči bola s bilanciou 2-0-1 zrakovo postihnutá lyžiarka Henrieta Farkašová.

slovakia

left justify in out

Slovenskí športovci sa v pondelok úspešne vrátili zo zimných paralympijjských hier v Soči. So ziskom siedmich medailí - troch zlatých, dvoch strieborných a dvoch bronzových - sa zaradili na šieste miesto v celkovej medailovej bilancii krajín. Postarali sa o ne traja zrakovo postihnutí alpskí lyžiari (Henrieta Farkašová, Jakub Krako, Miroslav Haraus) so svojimi navádzačmi (Natália Šubrtová, Martin Motyka, Maroš Hudík), resp. telesne znevýhodnená lyžiarka v kategórii stojacich Petra Smaržová. Pre porovnanie pred štyrmi rokmi vo Vancouveri získali Slováci 11 medailí, z toho šesť zlatých a štvrté miesto v konečnej medailovej tabuľke. Vtedy to boli historicky najúspešnejšie zimné paralympijské hry pre Slovensko, práve skončené v Soči sa zaradili na druhé miesto.

 

"Vzhľadom na vysoké ambície niektorých našich športovcov sa môže počet medailí niekomu máliť. My sme však veľmi spokojní. Sme presvedčení o tom, že nielen medailisti, ale všetci naši športovci odovzdali na paralympijských športoviskách všetky svoje sily a umenie a dôstojne reprezentovali našu krajinu," komentoval vedúci slovenskej výpravy v Soči Samuel Roško. 

 

ZPH 2014 sa konali v zložitej geopolitickej atmosfére počas silnejúcich obáv z rozpútania vojnového konfliktu na Kryme. "Aj preto sme dvojnásobne radi, že všetci paralympionici sa vrátili domov živí a zdraví a v dobrej nálade. U viacerých tú náladu umocnili medaily na krku," upozornil predseda Slovenského paralympijského výboru Ján Riapoš. 

 

Najúspešnejšou slovenskou športovkyňou v Soči bola zrakovo postihnutá lyžiarka Henrieta Farkašová. Dve zlaté a jedna bronzová medaila sa jej hompáľali na krku a 27-ročná Rožňavčanka mohla spokojne poznamenať: "Na tieto hry mi zostanú krásne spomienky, nielen čo sa týka samotného lyžovania a našich úspechov, ale aj organizácie a atmosféry. Rusi si tieto hry vzali za svoje a rovnako ako svojim športovcom fandili aj nám ostatným." Farkašová má v zbierke zo zimných paralympijských hier už päť zlatých, jednu striebornú a jednu bronzovú medailu. S touto bilanciou je momentálne na čele poradia úspešnosti všetkých slovenských paralympionikov vrátane letných športov. Predstihla stolného tenistu a zároveň šéfa SPV Jána Riapoša. "Veľmi si vážim každú z medailí, ktoré som získala. Veľká vďaka za ne patrí najmä mojej navádzačke Natálii Šubrtovej, ktorá ma dobre vedie nielen na svahu, ale sme dobré kamarátky aj v súkromí," dodala Farkašová. 

 

Premiéru na zimných paralympijských hrách majú za sebou slovenskí reprezentanti v curlingu na vozíku. Medailu síce nezískali, ale ich šieste miesto v konkurencii desiatich najlepších krajín sveta je výborný odrazový mostík do budúcnosti. "Ak by sme mali o jeden víťazný zápas viac, boli by sme v semifinále a hrali o medaily. Treba si však uvedomiť, že v Soči sme oproti ostatným mali najmenej skúsený tím a vo svetovom rebríčku nám patrila z desiatich účastníkov deviata priečka. Z tohto pohľadu je naše šieste miesto úspech," hodnotil tréner curlerov František Pitoňák. 


Prehľad slovenských umiestnení na ZPH 2014 od 1. - 6. miesta: 

Zlato: Henrieta Farkašová, navádzačka Natália Šubrtová (zjazd, obrovský slalom - zrakovo postihnuté), Jakub Krako, navádzač Martin Motyka (super G – zrakovo postihnutí)
Striebro: Miroslav Haraus, navádzač Maroš Hudík (zjazd - zrakovo postihnutí), Jakub Krako, navádzač Martin Motyka (obrovský slalom - zrakovo postihnutí) 
Bronz: Henrieta Farkašová, navádzačka Natália Šubrtová (slalom - zrakovo postihnuté), Petra Smaržová (slalom - stojace) 
4. miesto: Radomír Dudáš, navádzač Michal Červeň - zrakovo postihnutí), Jakub Krako, navádzač Martin Motyka (zjazd - zrakovo postihnutí), Martin France (obrovský slalom - stojaci) 
5. miesto: Petra Smaržová (obrovský slalom - stojace) 
6. miesto: Radomír Dudáš, navádzač Michal Červeň (slalom - zrakovo postihnutí), Michal Beladič, navádzač Filip Motyka (superkombinácia - zrakovo postihnutí), curling na vozíku - Radoslav Ďuriš, Branislav Jakubec, Dušan Pitoňák, Alena Kánová, Monika Kunkelová, Petra Smaržová (superkombinácia - stojace) 

Prehľad medailových bilancií slovenských športovcov na ZPH v histórii: 
Lillehammer 1994: 0 zlatých - 3 strieborné - 2 bronzové medaily / spolu 5 medailí 
Nagano 1998: 0-6-4 / 10 
Salt Lake City 2002: 0-3-6 / 9 
Turín 2006: 0-1-1 / 2 
Vancouver 2010: 6-2-3 / 11 
Soči 2014: 3-2-2 / 7 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona