ZP už evidujú viac ako polovicu z očakávaných podaní ročného zúčtovania

NETKY.SK • 31 Marec 2011, 07:16 • 2 min
ZP už evidujú viac ako polovicu z očakávaných podaní ročného zúčtovania

ZP už evidujú viac ako polovicu z očakávaných podaní ročného zúčtovania

slovakia

left justify in out

img

Viac ako polovica tých, ktorí sú povinní podať ročné zúčtovanie zdravotného poistenia (RZZP) za rok 2010, si už túto povinnosť splnila. Vyplýva to z údajov zdravotných poisťovní (ZP).
      Kým zdravotná poisťovňa Union eviduje v súčasnosti približne 50 percent z očakávaných podaní, Dôvera viac ako 53 percent a Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) približne 70 percent. "VšZP eviduje približne 230 tisíc z celkového počtu očakávaných 330 tisíc podaní," uviedla pre TASR hovorkyňa najväčšej ZP Petra Balážová.
      Na podanie ročného zúčtovania za rok 2010 ostávajú posledné dva dni. Aj tento rok sa totiž zúčtovanie poisteného bude podávať do konca marca, a to rovnako ako daňové priznanie.
      "Skúsenosti z minulých rokov potvrdzujú, že veľká časť poistencov si povinnosť podať ročné zúčtovanie necháva na posledné dni pred uplynutím zákonom stanoveného termínu," skonštatovala Balážová. Zdravotné poisťovne preto v týchto dňoch rozširujú svoje otváracie hodiny.
      VšZP v dňoch od 28. do 31. marca rozšírila stránkové hodiny vo svojich pobočkách a expozitúrach denne do 18.00 h. Z dôvodu dodržania prevádzkovej doby stanovenej prenajímateľom na niektorých klientskych pracoviskách však nie je podľa Balážovej rozšírenie stránkových hodín možné zabezpečiť.
      Všetky zmeny súvisiace s aktuálnou úpravou stránkových hodín kontaktných miest VšZP si môže preto verejnosť overiť na internetovej stránke poisťovne. Otváracie hodiny rozširuje aj Dôvera a zdravotná poisťovňa Union, ktorá má v týchto dňoch všetky kontaktné miesta otvorené do 18.00 h.
      Poisťovne ponúkajú niekoľko možností, ako ročné zúčtovanie podať - osobne, poštou alebo elektronicky. "V tomto roku si podávajú klienti oveľa viac ročných zúčtovaní elektronicky, čo nás teší," skonštatovala Monika Laciková, PR špecialista ZP Dôvera.
      Hovorkyňa ZP Union Judita Smatanová skonštatovala, že vzhľadom na možnosť podať ročné zúčtovanie aj poštou s podmienkou dátumu poštovej pečiatky 31. marca 2011, očakáva zdravotná poisťovňa doručovanie ročných zúčtovaní ZP poštou celý budúci týždeň.
      Ročné zúčtovanie za rok 2010 sa podáva v tej zdravotnej poisťovni, v ktorej bol poistenec poistený k 31. decembru 2010. Za nesplnenie povinnosti podať zúčtovanie v zákonnom termíne môže Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) uložiť poistencovi pokutu až do výšky 165 eur a platiteľovi až do výšky 3319 eur.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies