Zoznámte sa s Raw food

NETKY.SK • 13 August 2016, 14:52 • 2 min
Zoznámte sa s Raw food

BRATISLAVA - Raw Food je forma stravovania bez tepelného pripravovania. To ale vôbec nezabraňuje vytváraniu úžasných jedál, z ktorých sa plnohodnotne nasýtite. Príprava jedál prebieha mixovaním, klíčením, vysúšaním do 42 stupňov C a všetky tieto procesy dokážu pripraviť pokrmy, ktoré na prvý pohľad vyzerajú ako tie, na ktoré ste zvyknutí. Rozdiel je však v zložení a v ich príprave.

slovakia

left justify in out

Základom myšlienky raw je presvedčenie, že všetko živé v potravinách je pri prílišnom zahriatí zničené. Tepelne upravovaná strava je tak doslova "mŕtva". Raw food má mnoho priaznivcov a stále pribúdajú. Nielen u nás, ale po celom svete. Pribúdajú tiež reštaurácie, ktoré ponúkajú takto upravená jedla.

 

Priaznivci vyzdvihujú najmä to, že ide o najkomplexnejší zdroj všetkých potrebných a nutrične významných látok v strave. Už ale nehovoria, že aj napriek tomu sa nejedná o plne vyrovnanú formu stravovania.

 

Nevýhody Raw food:

- Môže hroziť nedostatok vitamínu B12. Vitamín B12 je dôležitý najmä pre fungovanie nervového systému, ďalej potom upravuje krvotvorbu. Jeho hlavným zdrojom sú živočíšne produkty: mlieko, vajcia, syry, mäso a vnútornosti.

 

- Hrozí tiež nedostatok bielkovín, ktoré sú obsiahnuté najmä v hovädzom mäse, mliečnych výrobkoch, strukovinách. Veľký podiel bielkovín obsahuje sója, ktorá je tak doslova spásou pre vegetariánov a vegánov.

 

Rovnako tak sa nedostáva telu dostatok vápnika, ktorý je nevyhnutný pre zdravý vývoj kostí a zubov.

 

- Hhrozí telu problém so správnym vstrebávaním lykopénu a karotenoidu. Lykopén chráni naše telo tým, že znižuje výskyt kardiovaskulárnych ochorení, podporuje náš imunitný systém a znižuje cholesterol v krvi. Karotenoidy majú významné antioxidačné účinky.

 

- Ďalšou nevýhodou je absencia vitamínov rozpustných v tukoch ( A , D , E , K ) a omega 3 nenasýtených mastných kyselín, vyskytujúcich sa napr. v morských rybách.

 

- Priaznivci raw odporúčajú všetko užívať v biokvalite , aby bol dosiahnutý skutočne efektívny účinok. To ale prináša pomerne veľkú finančnú záťaž.

 

Výhody Raw food:

- Nesporným pozitívom raw je jeho stráviteľnosť. Vďaka veľkému množstvu obsiahnutej vlákniny dochádza k odstraňovaniu odpadových látok z tráviaceho traktu.

 

- Raw stravovanie má nízky obsah tukov, cholesterolu a sodíka. Obsahuje aj veľa vlákniny, draslíka, horčíka a kyseliny listovej.

 

-Ďalším významným argumentom je fakt, že pri varení sa ničí veľké množstvo živín a vitamínov, ako je napr. vitamín C.

 

- Dôležitým aspektom je tiež to, že pri zahrievaní tukov môžu vznikať karcinogénne látky.

 

Ak sa rozhodnete ísť na vlne raw, začínajte postupne, aby telo neutrpelo šok. Ako už bolo spomenuté, strava musí byť hlavne vyvážená. Do svojho jedálnička postupne zaraďte viac zeleniny. Veľkú úlohu zohrávajú tuky, ktoré ale musia byť "zdravé". Zabezpečujú nielen vyváženosť stravy, ale súčasne plnia funkciu spojiva v pokrmoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies