Zoznam úspešných tendrov Medical Group už majú poslanci

NETKY.SK • 27 Január 2015, 13:25 • 2 min
Zoznam úspešných tendrov Medical Group už majú poslanci

BRATISLAVA - Členovia parlamentného zdravotníckeho výboru už majú v rukách správu ministerstva zdravotníctva (MZ) k súťažiam, ktoré vyhrala spoločnosť Medical Group od roku 2010 v štátnych nemocniciach. Spoločnosť sa zviditeľnila pri kauze nákupu CT prístroja v piešťanskej nemocnici. Približne tridsaťstranový materiál, prevažne pozostávajúci z grafov si teraz musia preštudovať.

slovakia

left justify in out

Podľa poslanca Richarda Rašiho (Smer-SD), ktorý už do správy stihol nahliadnuť, z nej vyplýva, že firma Medical Group sa na obratoch liekov a špeciálneho zdravotníckeho materiálu v nemocniciach podieľala pár percentami. "Čiže je absolútne minoritný hráč," konštatoval Raši po zasadnutí výboru s tým, že tieto závery asi nebudú vyhovovať tým, čo správu od ministerstva požadovali. 

 

Prieskum ministerstvo zrealizovalo vo svojich 21 zdravotníckych zariadeniach, opieralo sa pritom o dodávateľské faktúry, ako aj o informácie o verejných obstarávaniach. Zisťovalo, v akom objeme boli nákupy. "Podiel objemu nákupu liekov, špeciálneho zdravotníckeho materiálu, vrátane spotrebného materiálu a prístrojov od firmy Medical Group SK v rokoch 2010 – 2014 na celkovom objeme nákupov zo strany všetkých zdravotníckych zariadení bol realizovaný v jednotlivých rokoch len v rozpätí od 2,709 % do 5,002 %, teda objem dodávok v rozsahu cca 95 % až 97 % bol realizovaný zo strany iných dodávateľov," konštatuje MZ v správe. 

 

Zdravotnícke zariadenia nakúpili spomínané položky od Medical Group v najväčšom objeme v roku 2010, kedy uhradili spoločnosti 14,8 mil. eur, v roku 2011 to bolo 9,6 mil. eur, v roku 2012 to predstavovalo 8,4 mil. eur a v rokoch 2013 a 2014 išlo o sumy vyše 12,7 mil. eur. Ministerstvo tiež konštatovalo, že preverovalo aj verejné obstarávania, v ktorých spoločnosť uspela. Zdravotnícke zariadenia si podľa rezortu splnili všetky povinnosti. 

 

Iniciátorom bol nezaradený poslanec Viliam Novotný, ten sa nateraz k obsahu materiálu nevyjadril, keďže k dispozícii ho má len krátko. Pozastavuje sa však nad tým, že správa bola na výbor doručená už v decembri minulého roka, do rúk ju pritom dostali až teraz. "Trošku som mal z toho taký pocit, že ťahanie času, kým vyšetrujeme predražený nákup CT v piešťanskej nemocnici a okolnosti s tým spojené, do určitej miery prospieva tomu, aby táto kauza stratila na intenzite," uviedol Novotný. 

 

Nejde pritom o jedinú správu, ktorú na vyžiadanie dostali poslanci od MZ. Študovať budú aj materiál k novej nemocnici či k prenájmu stravovacích služieb nemocnicami. 

 

So správami však výbor nekončí, najnovšie bude informácie požadovať aj od nemocnice v Brezne k nákupu CT prístroja za necelých 500 tisíc eur. Tento tender ich podľa Novotného zaujal, nakoľko podľa denníka Hospodárske noviny ide o podobný tomograf, aký chcela kúpiť piešťanská nemocnica za 1,6 mil. eur. "Rozdiel 1,1 mil. eur je neuveriteľne veľký," konštatoval Novotný. Podrobné parametre od breznianskej nemocnice chcú, aby vedeli relevantne porovnať oba nákupy. Podľa Rašiho je potrebné si počkať na výsledky. "Pokiaľ by sa ukázalo, že tie cenové rozdiely sú priepastné, potom by to znamenalo, že filozofia firiem, ktoré dodávajú prístroje na náš trh, je zvláštna," uviedol Raši. Ako informovali médiá manažéri Železiarne Podbrezová, ktorí sú v správnej rade breznianskej nemocnice, v tendri vyhralo CT od spoločnosti Siemens za 498 tis. eur vrátane dane z pridanej hodnoty, resp. 415 tis. eur bez dane. 

 

Poslanci sa dohodli aj na termíne posledného z troch prieskumov, v Univerzitnej nemocnici Martin, kde si preveria nákupy zdravotníckej techniky, uskutočniť sa má v piatok 6. februára. Členovia výboru už majú za sebou prieskum v nemocnici v Piešťanoch a Trenčíne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies