Zoznam registrovaných malých OZE na Slovensku stále rastie

NETKY.SK • 12 Január 2016, 12:18 • 2 min
Zoznam registrovaných malých OZE na Slovensku stále rastie

BRATISLAVA - Slovenské domácnosti si môžu vyberať stále z väčšieho zoznamu malých obnoviteľných zdrojov energií (OZE), na ktoré poskytne Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA) finančnú podporu.

slovakia

left justify in out

Najväčší záujem o registráciu podporeného obnoviteľného zdroja majú výrobcovia tepelných čerpadiel. Oproti jeseni minulého roka tak predbehli výrobcov fotovoltických panelov. V druhom kole poskytovania poukážok, ktoré plánuje agentúra vyhlásiť v januári, si budú môcť slovenské domácnosti vybrať z viac ako 730 druhov tepelných čerpadiel a vyše 600 druhov fotovoltických panelov.


Domácnosti dostanú od štátu finančnú podporu na malé OZE v podobe poukážky aj na kotly na biomasu či slnečné kolektory. Doteraz výrobcovia v energetickej agentúre zaregistrovali viac ako 350 druhov kotlov na biomasu a takmer 230 druhov slnečných kolektorov. Podporená je aj kúpa a inštalácia domácich veterných turbín. Stále však chýba výrobca malých veterných elektrární, ktorý by svoje zariadenie zaregistroval do zoznamu oprávnených zariadení.

 

V budúcnosti však nie je vylúčené, že sa nejaký výrobca malých veterných turbín nájde, keďže registrácia nie je časovo obmedzená a prebieha počas celej doby trvania projektu. SIEA už registruje aj vyše 200 subjektov, ktoré budú mať oprávnenie inštalovať domácnostiam malé elektrárničky či teplárničky. Zoznam zhotoviteľov sa bude priebežne aktualizovať.


Domácnosti získajú podporu od štátu na základe poukážok. Po udelení poukážky od energetickej agentúry si ju musia domácnosti uplatniť u zhotoviteľov do 30 dní od ich vydania. Na samotnú inštaláciu budú mať domácnosti následne pol roka. Poukážky, ktoré zhotovitelia v určenom termíne neprihlásia, stratia platnosť.


SIEA vydala v prvom kole záujemcom o kúpu a inštaláciu malých obnoviteľných zdrojov energií celkovo 1 453 poukážok. V prvom kole projektu Zelená domácnostiam bolo k dispozícii 7 % z celkovej vyčlenenej sumy, ktorá dosahuje 45 miliónov eur. Prvé kolo poskytovania poukážok bolo po štyroch dňoch od začatia poskytovania podpory na malé OZE ukončené.


Podporu na kúpu a inštaláciu malého obnoviteľného zdroja si zakomponovala do svojho druhého sociálneho balíčka vláda Roberta Fica. Premiér odštartoval prvého decembra tohto roka začatie poskytovania podpory. Celková výška podpory na inštaláciu malých zariadení obnoviteľných zdrojov bude na úrovni pôvodných 115 miliónov eur.

 

Z európskych zdrojov pôjde z Operačného programu Kvalita životného prostredia 100 miliónov eur, zvyšok sa vykryje zo štátneho rozpočtu. Podpora inštalácie zariadení bude možná do konca roka 2020 alebo do vyčerpania prostriedkov. Národný projekt Zelená domácnostiam pripravuje SIEA v rámci Operačného programu Kvalita životného prostredia, ktorý riadi Ministerstvo životného prostredia SR.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona